Денят

17 – годишен именик от ПМГ „Васил Друмев“ извади кръста от Янтра на Йордановден

Единадесетокласникът  Йордан Стоянов от ПМГ „Васил Друмев“ извади Светия кръст от студените води на рeка Янтра във Велико Търново на връх Йордановден. В традиционният ритуал се включиха около 50 младежи, голяма част от които, курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, а десетки жители на старата столица се събраха около Владишкия мост, за да наблюдават ваденето на кръста.

17-годишният Йордан, който се пребори за кръста, точно на имения си ден, получи поздрави и парична награда от Митрополит Григорий и от кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.  Възпитаникът на Природо-математическата гимназия учи в паралелка „Софтуерни и хардуерни науки“ и се включва в традиционния ритуал по ваденето на кръста от водите на река Янтра за пръв път.  “Борихме се, защото бяхме много хора, но успях. Водата е изключително приятна и въобще не е студена. Времето е хубаво и нямаше кой да ме разубеди да се включа. Изключително съм доволен и догодина мечтая да отида в Калофер“, категоричен бе Йордан.

 

Ритуалът на Владишкия мост наблюдаваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител Георги Гугучков,  председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов и много общественици и граждани. На празника присъстваха и деца от ДГ „Соня“, които са най – младите членове на Общински комитет „Васил Левски“.

 

 

По традиция, Йордановден започна със света литургия в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”, а на площад “Цар Асен Първи” се проведе ритуал по освещаване на бойните знамена на Националния военен университет.