Образование

1697 първокласници ще има през учебната 2019/2020 година в областта

1697 първокласници ще има през учебната 2019/2020 година в областта. Това съобщи инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Първолаците, записани към 2 септември, са с над 150 повече от миналата година. Забелязва се тенденция  през последните години все повече малчугани да започват училище на 6 години . Над 20 са и децата, завърнали се със семействата си от чужбина.

Във Велико Търново първокласниците ще са 623-а, което е с 28 деца повече от миналата година. Установено е разминаване в списъците на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ за родените деца, които трябва да започнат първи клас през учебната 2019/2020. По данни на институцията в първи клас във Велико Търново трябва да се обучават над 700 деца. „При поименно сравнение чрез информационната система са установени 177 деца, които не са записани в първи клас. От последвалата проверка става ясно,  че 89 деца са заминали в чужбина,49- в други населени места, 24 са все още в детски градини, а за 15 е липсвала информация. По последни данни броят на неустановените учениците е трима“, обясни Пенка Игнатова, директор на  Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Велико Търново.

Друг акцент в срещата беше приемът на ученици след завършен седми клас. „Тази година ще има паралелки за осми клас с по-малък брой ученици от минимално допустимия за страната, който е 12. Причината е, че те са включени в списъка  на защитените паралелки. Последната информация за записаните в осми клас ще бъде получена на 13 септември, когато списъците с паралелките за учебната  2019/2020 ще бъдат утвърдени“, обясни инж. Розалия Личева.

Обсъдени бяха ремонтните дейности в учебните заведения в областта. 25 училища бяха основно обновени преди началото на учебната 2019/2020 година. Ремонтните дейности продължават до 14 септември в три училища, две от които са във Велико Търново. Това са СУ”Емилиян Станев” и ОУ„Димитър Благоев”. Третото  училище е СУ „Иван Момчилов” в гр. Елена. Преди началото на учебната годината ще бъдат проверени и транспортните средства, с които учениците се извозват до училище.  Техническите прегледи се извършват от Държавна автомобилна инспекция.

Продължава и процесът на дигитализация на дневниците в областта. 24 от общо 83 училища в област Велико Търново ще използват само електронен дневник. Това е с 20 повече спрямо миналата година, когато на същия принцип са работили  4 учебни заведения. 57 школа ще го поддържат както на електронен, така и на  хартиен носител, а  две образователни институции ЧОУ „Димитър Екимов” в с.Русаля и ОУ” Васил Левски” в с. Средно село остават  единствено с хартиени дневници, съобщи  инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието. Тя допълни, че причината за забавянето на процеса на дигитализация в ОУ”Васил Левски” е в липсата на интернет в учебното заведение, което затруднява внедряването на системата. Училище „Димитър Екимов” е частно и отговорността за въвеждането на електроните дневници е на ръководните му органи.  „Надяваме се през следващата година и тези две учебни заведения да бъдат дигитализирани“, каза още Личева.

Запазва се тенденцията за липса на преподаватели по природните науки и учители по математика с над 130 незаети работни места в областта. Причината е във високия процент на кадри в предпенсионна възраст, чиито места остават незаети след пенсионирането им. Към 4 септември има незаети 14  учителски места, на които до 16.09.2019 г. ще бъдат назначени учители или възпитатели: 4 са за преподаватели по математика и информационни технологии, 2- по теоретично обучение и професионална подготовка, 4- за природните науки, 2 са свободните позиции за преподаватели в начален етап, а една е за учител по чужд език.  Розалия Личева допълни, че се прекратява практиката за сключване на срочни трудови договори с преподавателите, но остава възможността за трудови договори с изпитателен срок.

Данните бяха изнесени по време на заседание на Областния координационен център за готовността на образователните институции преди началото на новата учебна година.

Диана Колева