Икономика

16 нарушения на организатори и търговци на фестивали и концерти установи НАП-Велико Търново

Инспектори на Териториална дирекция на НАП-Велико Търново провериха 59 търговски обекта на територията на дирекцията в рамките на  месец юни. Това сa обекти, работещи по време на  фестивали, концерти, изложения, панаири и други масови прояви на открито. При проверките бяха констатирани 39 нарушения на данъчното законодателство, за които са съставени актове за установяване на нарушения. Те са предимно за липса на фискални устройства. 16 са нарушенията във Велико Търново, при проверени 24 обекта. Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите, припомнят от приходната агенция.

От НАП напомнят още, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия по време на фестивал или изложение. Издаването на касова бележка е задължително и при плащане с дебитна или кредитна карта. Тогава търговците, освен документ от пост-терминала са длъжни да ни издадат и фискален бон. Поискването и съхранението на фискален бон е много важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било затруднено, допълват от приходната администрация.

„Националната агенция за приходите стимулира доброволното изпълнение и се стреми  да подпомага коректните данъкоплатци, но закона се прилага еднакво строго към всички. Проверките на организирани мероприятия ще продължат до края на годината и служителите на НАП ще бъдат безкомпромисни към нарушителите“, заяви Ивайло Здравков, директор на ТД на НАП Велико Търново. Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg