Община

1,6 г. затвор за мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие

Районна прокуратура – Велико Търново постигна осъдителна присъда за мъж, нарушил наложената му заповед за защита от домашно насилие. Осъден е на една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 200 лв.

Д. Х. е признат за виновен за това, че в периода от 10.03.2017 г. до 09.08.2017 г. във Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена на основание съдебно решение по гражданско дело на ВТРС, с която се задължава да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо жена от същия град. Подсъдимият седем пъти нарушил заповедта, като упражнил върху жената психическо насилие чрез психически тормоз: предизвикване на скандал, влязъл въпреки противопоставянето й в жилището й и отказ да го напусне доброволно, отправял заплаха, че ще отведе със себе си децата им, върху които са й присъдени родителските права, въпреки несъгласието й отвел едното дете, отправял обиди и заплахи с убийство и за побой и упражнил върху нея физическо насилие, като я ударил, повредил входната врата на жилището й, счупил стъклата на прозорец, ограничил правото й на свободно придвижване, като и забранил да излезе от жилището.

Признат е за виновен и за това, че на 10.03.2017 г. във Велико Търново извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – предизвикал скандал с бившата си съпруга, отказ да напусне доброволно жилището й, отправил обиди и заплаха с убийство; предизвикал скандал с гражданин, като крещял под терасата му, псувал го и го предизвиквал да излезе да се бият и му отправил обиди и заплаха с убийство.

На 13.04.2017 г. във  Велико Търново противозаконно повредил чужда недвижима вещ – метална входна врата и като хвърлил камъни счупил четири стъкла на прозорци, като общата стойност на причинените вреди е 457, 92 лв. и случаят не е маловажен. Престъпление по чл. 216 НК.  На същата дата през нощта, влязъл в чуждо жилище, като употребил за това сила –  счупил входната врата. Престъпление по чл. 170  от НК.

Присъдата подлежи на обжалване пред ОС В.Търново.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново за първите шест месеца на годината петима са осъдени за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие.