Култура Любопитно

16-годишен великотърновец оглася с гайда Лондон

Носталгията е тази, която среща Кристиян Маринов с гайдата. 16-годишният младеж, който преди три години отива в Лондон, за да учи, осъзнава чак когато е далеч от родното Велико Търново колко му липсва България. Признава, че не обича да чете, и избира да свири на гайда, за да се доближи максимално до корените си. Събира една година пари, за да си купи първия музикален инструмент. Докато е с родителите си на почивка в Родопите, си взема гайда, която на първия месец се къса. След това си поръчва нова от Варна, и започва по-сериозно с уроците.

Кристиян се учи от един от най-добрите родни гайдарджии – благоевградчанинът Иван Илиев, който от 50 години е посветил живота си на българската народна музика, и от 15 години живее в Лондон. Иван Илиев е бил ръководител на ансамбъл четвърт век, и със сигурност има какво да научи младия Кристиян, който с хъс и упорство напредва в уроците. Често свири в задния двор на дома си, но английските съседи недоволстват от шума. Затова избира тиха поляна в близост до гробищата в Лондон, където свири всеки ден. „Там няма на кого да преча”, с усмивка ни обяснява момчето.

Тази година Кристиян ще продължи образованието си в колеж, а специалността, която си избира, е „Животновъдство”. Планира след две години да работи във ферма в Северна Ирландия. Свири сериозно на гайда от една година, дори със своя приятел Петър Димитров, който е тъпанджия, свири на различни места във Велико Търново. Кристиян и неговата гайда в събота бяха истинска атракция за великотърновски парти център, като част от изненадата за рожденик.

Целия разговор с момчето чуйте в прикачения звуков файл: