Образование

1594 зрелостници от област Велико Търново са заявили участие в матурата по български език и литература

1594 зрелостници от област Велико Търново са заявили участие в първата задължителна матура по български език и литература, която ще се състои на 19 май. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

652 дванайесетокласници завършват профилирани паралелки през учебната 2022/23 година.  Най-много – 312 от  тях, са предпочели да се явят на теста по английски език.  80  от учениците са избрали препитването по география и икономика, 59 – по биология и здравно образование, 53 – информационни технологии, 24 – предприемачество, 7 – изобразително  изкуство, музика – 4, информатика – 3, френски език – 2, испански – 6, немски – 10, руски – 1, философия – 30, химия и опазване на околната среда – 1, история – 32, и  математика 38.

В професионалните паралелки обучението си приключват 880 зрелостници. „Те имаха право още през декември миналата година  да изберат да защитят професионалната си квалификация чрез изпит на тема, защита на дипломен проект или изпит – тест.  335 от тях са посочили, че искат да се явят на изпит на тема, 466 са избрали да защитават дипломен проект, а  58 са пожелали теста“, поясни инж. Личева, като уточни, че организацията   за провеждането на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация се осигурява от училищните ръководства.

Третият ДЗИ е по желание на учениците. От областта 67 момичета и момчета са подали заявления за участие в матурата. Повечето от средношколците са предпочели да се явят на тестовете по  предметите от общообразователната подготовка математика и биология и здравно образование.

Предстои Инспекторатът да определи квесторите и  училищните сгради, в които ще се проведат изпитите.