Образование

153 ученици от България и чужбина участват в Седмия конкурс „Пространство и време“

Седмият национален ученически конкурс с международно участие „Пространство и време“ се провежда днес във Великотърновския университет. Състезанието се организира от Историческия факултет и Академията за лидери към него.

Във форума участват ученици от гимназиалната образователна степен VIII-X и  XI-XII клас. Конкурсните творби се оценяват от научно жури, в състава на което влизат  авторитетни университетски преподаватели от различни катедри на Факултета. Общият брой на участниците в конкурса е 153. Постъпилите конкурсни материали са  129, от които 71 разработки по география и 58 –  по история. 85 ученици са работили по географски теми, а 68 са предпочели историята. 12 от материалите по география са в съавторство, а по история колективните работи са 5. До публична защита са допуснати 67 разработки по география с 85 участници и 55 разработки по история с 65 участници. Три са форматите, в които има участници в секция „География“: презентации (51),  есета (15) и блогове (1).

В секция „История“ предпочитаният формат на писмена работа са рефератите и отговорът на исторически въпрос (39), но има също така исторически есета (презентации (7) и видео (1). Публичната защита се провежда присъствено и в дистанционна форма. Географията на конкурса включва различен тип училища от гимназиалната образователна степен, разположени на територията на цялата страна: София, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Добрич, Благоевград, Кърджали, Видин, Самоков, Враца, Монтана, Габрово, Тетевен, Троян, Сопот, Петрич, Айтос, Попово, Разград, Генерал Тошево, Тутракан, Джебел, Дулово, Ямбол, Казанлък, Дупница, Гоце Делчев, Якоруда, Годеч, Горна Оряховица, град Левски, Правец, с. Слащен (област Благоевград), с. Победа (област Добрич), с. Черноочене (област Кърджали). За поредна година в конкурса има участници от българските общности в чужбина. Освен представители от диаспората ни в Украйна, до втория кръг на конкурса са допуснати и ученици от Българското училище „Д-р Петър Берон“ в Прага (Чехия). Учениците от Българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим (Италия) са изпратили видео, посветено на Апостола на свободата. Всички участници в заключителния етап на Ученическия конкурс ще получат специална грамота на Историческия факултет, а лауреатите на конкурса ще бъдат отличени с книги.

На учениците от ХІІ клас, получили оценка над „Много добър 5.00“, се предоставя възможност да се запишат за студенти в избрана от тях специалност на Историческия факултет през учебната 2023–2024 г.