Денят Община

151 години безсмъртие на Апостола на свободата Васил Левски почете Велико Търново

Великотърновци се преклониха днес пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Ритуалът по полагане на венци и цветя се състоя пред паметника му в центъра на старата столица.

 Официално слово произнесе бриг ген. Иван Маламов, началник на Националния военен университет „Васил Левски“.

„Днес ние живеем в странни времена. Времена, в които сме позабравили нашите ценности. Времена, в които всичко е на една ръка разстояние и на една мисъл от това да бъде пожелано. Времена, в които трудно бихме определили националния си идеал. Но за това пък има дни като този, в който ние отдаваме своята почит и уважение към един велик представител на българския род, а именно Васил Иванов Кунчев, Васил Левски, Дякона. Можем да го наречем и сме го наричали с много имена, но всъщност той е един от нас, а в същото време толкова различен от нас, защото е посветил живота си и вярата си за една мечта, а именно да има България. Да ни има нас днес. Той ни е завещал идеала за чиста и свята република, в която всички да са равни. А постигнахме ли този идеал? Щастлив съм, че Васил Левски устоява и ще устоява бурните времена на нашата история, защото макар и за един ден всички ние, а и целият български народ, стоейки пред неговите паметници или картини, ще се сещаме за това какво е направил той за нас, за да ни има всички нас днес тук. И това няма да позволи да бъде забравена нашата родова памет, а напротив ще я попълва всеки път, когато ние българите се събираме, за да покажем нашето уважение към него и към неговото дело. За да се учим всички ние, че жертвата в името на нещо по-висше от нас, а именно просперитета на нашата държава е ценност, която ние трябва да следваме. Да живее България“, каза в словото си по време на общоградското поклонение по повод 151 г. от гибелта на Апостола във Велико Търново началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

Заупокойна молитва отслужи Негово високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом д-р Славчо Иванов.

Почетен караул от Националния военен университет, народни представители, много официални лица и граждани се включиха във военния ритуал, с който старата българска столица отдаде почитта си към героя. В поклонението участва и Военният духов оркестър на НВУ.

Бригаден генерал Иван Маламов прие строя. След това стихове за Васил Левски четоха курсант – младши сержант Наталия Ганчовска и курсант – младши сержант Георги Богданов.

Негово високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва. С военен ритуал бяха положени венци и цветя на признателност пред паметника на Апостола от името на кмета на Община Велико Търново д-р инж. д-р Даниел Панов, зам.-председателя на Народното събрание проф. Андрей Чорбанов, народните представители Димитър Николов, Станислав Стоянов и Йордан Терзийски, както и от името на евродепутата Цветелина Пенкова, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областния управител Ивайло Здравков, началника на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Представители на обществени организации и много деца също почетоха Апостола и оставиха цветя пред паметника му.