Образование Политика

1500 лева събра за училището в Русаля ВМРО – Велико Търново

ВМРО – Велико Търново събра на благотворителен бал 1500 лева за социално слаби деца от Училището по изкуства и занаяти «Димитър Екимов» в Русаля. Организацията проведе с приятели и съмишленици традиционната си коледно-новогодишна среща, която тази година стана и първа благотворителна. Инициативата бе на младежите от местната структура, а каузата, за която се събираха средства, е подпомагането на Училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца «Димитър Екимов» в Русаля.

«Всяка година си правим традиционна коледна вечер, но решихме този път тя да има и благотворителен елемент. Държа да уточня, че сумата, която ще отиде за благотворителност, е по-голяма от сумата, която ще се изяде и изпие. Не отчитаме фалшива благотворителност!», каза Ивайло Джилянов, регионален организатор на ВМРО за област Велико Търново.  Вече пета година училището в Русаля предоставя на около 26 социално слаби и талантливи деца възможност да получат абсолютно безплатно качествено образование и добро възпитание.

Председателят на Областния комитет на ВМРО – Велико Търново и депутат в 44 НС доц. Милен Михов запозна подробно гостите на благотворителното събитие с историята на създаването на училището и акцентира върху причината за благотворителната инициатива: «Това училище е много интересно. То е плод на инициатива на двама  българи, които са съпричастни към това да се помага на талантливи деца от бедни семейства. Дейността на училището започва преди доста години, по проект на норвежкото правителство, което осигурява първоначалната инвестиция и няколко години финансира дейността му. От известно време финансирането става с помощта на спонсори и дарители. Благодарение на Закона за предучилищното и училищно образование, който и ние приехме, стана възможно държавата да подпомага частни училища, само ако 20% от учениците не заплащат такса. Тук имаме 100% ученици, за които бедните родители не заплащат обучението. В този случай училището получава държавна субсидия, размерът на който обаче гарантира единствено образователния процес. За всичко останало – издръжка, храна, топло и светло в пансиона, училището продължава да се нуждае от помощ. Това е идеята днес, заедно с вас да помогнем на това училище

Сред поканените бяха видни общественици, приятели, симпатизанти. Въпреки, че някои не успяха да присъстват лично на събитието, дариха средства за каузата.

Освен с покани, за набирането на средства бе организирана и томбола, която включваше:  Тениска с щампа герб на България; книги, осигурени от Македонския научен институт; три бутилки бяло вино и една червено от избата на царския дворец в Евксиноград; бутилка бяло вино от винарска изба «Повардарие» , гр. Неготино (Македония), предоставена от председателя на Младежкия съвет на гр. Щип (Македония) – Виктория Кукушев; двоен музикален албум «Забранени и забравени песни от Македония», записани от Българския македоно-одрински революционен комитет «Илинден-Преображение»; значки с българското знаме и Книгата «Защо съм патриот» с автор – народният представител от ВМРО Искрен Веселинов. От покани, томбола, дарения и благотворителен търг за репродукция на картината «На нож» на Ярослав Вешин, бяха събрани общо 1500 лв.

На тържествената благотворителна вечер, която се състоя на 18 декември в х-л «Панорама»,  поздрав към гостите отправиха малките таланти от Балетна школа «Рали» към Военен клуб – Велико Търново.

Доц. Милен Михов подари на формацията българския трикольор с пожеланието да участват на много състезания, да печелят много награди  и в публиката да се вее нашето знаме. Той пожела на всички присъстващи светли празници, щастливо посрещане на Рождество Христово и Новата 2019 г. и направи кратка равносметка на изминалата 2018 за организацията. Определи я като «различна»:

«Няма да разказвам какво преживя организацията през тази година, само ще кажа, че «върховете привличат мълниите». Не сме видели охлюв, ударен от гръмотевица, но сме видели високи дървета, които привличат гнева на силните, гнева на боговете. Това, че върху нашите глави се сипят мълнии доказва, че ние сме вече на високо. Ударите срещу организацията са удари срещу сърцевината на Обединани патриоти. Сърцевината на идеята за обединение на българите. Сърцевината на българския национален дух. Те не се водят на идеологическа основа, не се водят на политическа основа. Те се водят на основата на конфронтирането на идеята за единство. На компрометиране на идеята за общност на всички българи, независимо къде живеят те – в границите на България и ЕС или извън нея. Водят се на полето на компроматите. Тази битка е битка за единството на България, за единството на българските родолюбци. Тази битка не трябва да ни изненадва. Нашето дело е свято и победата не може да бъoе друга, освен наша.»