Денят Икономика

15 000 лева повече получават годишно мъжете в сравнение с нежния пол у нас

Дискриминацията във всичките й форми и домашното насилие бяха основните теми на дискусията-семинар под надслов „Ние сме жени! Обединени и независими“, която се проведе днес в село Никюп. Най-фрапираща е дискриминацията в заплащането на труда, подчерта един от лекторите на семинара доц. Венета Христова, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Нейни проучвания са показали, че в световен мащаб мъжете получават средно с 18% по-високо заплащане спрямо жените. Аналогична е ситуацията и в България, където годишната разлика във възнагражденията е около 15 000 лева. Най-драстичните разлики в заплатите са в IT сектора и във финансовите и застрахователни среди.

Според доц. Христова у нас все още се срещат случаи, в които работодатели поставят непреодолими за нежния пол критерии за постъпване на работа, като например изискване за висок ръст, с което заобикалят Закона за защита от дискриминация. По думите й, най-рядко срещаната дискриминация в страната ни е на възрастов принцип, макар че хората над 55 годишна възраст, които са изпаднали от трудовия пазар, по-трудно си намират работа, в сравнение с по-младите кандидати за съответната позиция.

Правната рамка на домашното насилие и регламентите в Закона за защита от домашното насилие, разясни другият лектор на семинара – адвокат Илиян Байчев, преподавател в Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той разясни, че компетентен при подобен казус е Районният съд, като изключително важно е той да бъде сезиран до месец от извършения акт на насилие, защото в противен случай жалбата се оставя без развитие. Юристът подчерта, че жалба може да подаде не само потърпевшият, но и негов близък. Съветът на адвокат Байчев е, жертвата да потърси професионална правна помощ, за да бъде максимално защитена. Той допълни, че в тази връзка област Велико Търново има известно предимство, тъй като е една от трите в страната (заедно със Стара Загора и Варна), в които Националното бюро за правна помощ предоставя безплатни юридически консултации на жертви на насилие, включително домашно.

 

„Щастлива съм, че в цялата Великотърновска област има мрежа от подкрепящи услуги с квалифицирани специалисти, че обучаваме партньори и че тази мрежа се разраства. Всички тези теми са валидни от май-малкото населено място до най-големия град. Началото, поставено днес, е малката капчица, която ще продължи разрастването на океана от съмишленици“, сподели и директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. Тя изрази надежда, че тази дискусия е началото на една съвместна работа, която ще обхване и останалите малки и големи населени места, за да доведе най-сетне до изменения в законодателството за домашното насилие с изграждането на национален координационен механизъм.

Организатор на семинара бе общественичката Добромира Енчева, подкрепена от кмета на Никюп Йорданка Атанасова и съмишленици. Събитието бе подкрепено и от бизнес среди във Велико Търново и Горна Оряховица.