Образование

15 януари е краен срок за кандидатстване в университети в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

„В разгара на кампанията сме. Децата от област Велико Търново вече подават документи, а официалният краен срок за подаване на документи за дестинациите Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия е 15 януари”.  Това съобщи пред Общинското радио Мария Димитрова от консултантската компания за образование в чужбина „Интеграл”. По думите й документи могат да се подават  и след този срок, но не всички университети ще разгледат кандидатурите. Тази година от фирмата  отчитат засилен интерес отново към компютърните специалности, дизайн, биотехнологии, диетология, психология. „Интересно е, че в този випуск има повече амбициозни кандидати за икономическите и правните програми в престижните Оксфорд, Кеймбридж, Единбург”, коментира Димитрова.

Холандия е другата дестинация, която се превръща в основна образователна сила в Европа, поради многото специалности и програми на английски език, отличните бази на университетите и условията за финансиране. „Тяхната централизирана система за прием на документи отвори на 1 октомври м.г. и препоръчителният срок за кандидатстване е до 1 март 2020-а. Правителството на Холандия преди две години взе решение да намали таксите на първокурсниците от Европейския съюз с 50%. Така децата, които ще се запишат през септември 2020 г. в холандски държавен университет,  ще платят такса в размер на 1700 евро, а за втората и третата година – 2100 евро. Поради тази причина очакваме броят на кандидат-студентите да нарасне. Местата са доста ограничени в английските им програми и ранният прием е важен заради нарастващата конкуренция сред кандидатите”, поясни консултантът. По нейни думи в Страната на лалетата българските студенти  избират да следват в дисциплини от сферата на бизнеса и икономиката, програмирането, компютърните науки, арт, интериорен и графичен дизайн,  психология, медии и комуникация.

С около  30%  е ръстът на кандидатите за университети в Германия и Австрия.  Според Мария Димитрова интересът към висшите училища  във ФРГ нараства заради формата на университетите – класически с академично обучение и специализирани висши училища с практическа насоченост. Другата причина  са ниските такси за бакалавърските програми. Те са между 100 и 450 евро на семестър. Крайният срок за подаване на документи за Германия е 15 юли.

Освен към популярните държави тази година се наблюдават предпочитания и към програмите на английски език в Белгия, Гърция, Кипър и Испания.

Предстои да стартира приемът на документи за следване в Дания и Швеция, където европейските студенти се възползват от безплатно обучение както за бакалаври, така и за магистри.

Близо 100 деца от област Велико Търново са първокурсници в чуждестранни университети през учебната 2019/20 с посредничеството на „Интеграл”.