Здравеопазване

15 са новооткритите случаи на туберкулоза в региона

15 са новооткритите случаи на туберкулоза в региона от началото на годината до сега. Те са лекувани в специализираната белодробно болница  „Д-р Трейман“ във Велико Търново. За лечение в София са изпратени две деца, тъй като в нея няма отделение за подрастващи. Екипът се е погрижил и за още 478 свои пациенти, които не са с туберкулоза, а с други заболявания на белия дроб.

Дейността на лечебното заведение е сериозно завишена и се връщат показателите от преди ковид пандемията. Това означава, че има по-добра разкриваемост, а не нарастване на случаите с туберкулоза. Занижената заболеваемост по време на пандемията беше резултат от въздържането на пациенти да търсят специализирана помощ, за да не се заразят с ковид, коментира управителят д-р Стела Денчева.

В края на март лечебното заведение проведе Седмица на отворени врати с цел профилактика на туберкулозата. Безплатно са консултирани 72-ма желаещи. Сред тях са открити случаи с латентна туберкулозна инфекция. Направени са им допълнителни изследвания и са им предоставени безплатни медикаменти, осигурени от здравното министерство.