Община Социални дейности

15 години пенсионерски клуб отбелязаха в с. Присово

Вече съм голям – 15 годишен, значи коментарът е излишен!

Чакам ви да ме препълните докрай, път до мене всеки знай!

Чай, кафенце, думи се предлагат, от които никой да не се засяга.

Приказки за кризи и филми разни, и на политиците обещанията празни.

Обичайно младост се припомня тук, аз съм топлина и „Светлина“ – вашият пенсионерски клуб.

С тези закачливи римувани стихове бяха дарени 40-те души, уважили празника на Клуба на пенсионера и инвалида „Светлина“ във великотърновското село Присово. През седмицата той навърши 15 години от своето учредяване.

Празникът в клуба бе организиран спонтанно. Преди 5 години, когато отбелязахме 10-ата годишнина измислихме това име – Светлина. Смятаме, че то е най-подходящото, защото хората наистина получават светлина и топлина в това уютно място. Преди 15 години пък в лицето на тогавашния кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев и Росица Димитрова клубът бе открит с най-малко финансови средства от 1 000 лева.  Нямахме достатъчно сграден фонд общински и решихме да бъде разположен в едно от помещенията на приземния етаж в читалищната сграда. А тя обединява и Здравната служба, и Центърът за работа с деца и младежи, и първата Младежка фитнес зала в малко населено място направена по проект от фондация „Лале“, припомни кметът на с. Присово Малина Попова.

Празникът премина с почерпка, лично приготвена от членовете на клуба. Бяха разиграни весели скечове, в които бяха включени и официалните гости Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности“ в Община Велико Търново и Кристина Георгиева. Те поднесоха поздравително писмо от името на кмета на старата столица инж. Даниел Панов.

В Клуба на пенсионера в с. Присово има подредена богата етнографска сбирка, включваща различни битови предмети и носии. Оформен е и ловен кът с дарени 9 ловни трофея, както и богата библиотека с книги. Към него е създадена и певческа група.

Кремена Крумова – Попова