Любопитно

15 години отбелязва великотърновското Дружество за приятелство с Япония

15 години от учредяването си отбелязва през 2020-а великотърновското Дружество за приятелство с Япония. „Идеята за създаването беше на група хора, обединени от любопитството и уважението към културата и хората на една не особено позната страна. През периода установихме приятелства, смея да кажа, че т.нар. културни мостове ние превърнахме в практика, материализирахме ги”, каза пред Общинското радио председателят на дружеството Валентина Дянкова.

Над 70 събития в старата столица са проведени със съдействието на организацията. Сред тях  Дянкова откроява концертите на  група „Пътят на воина” в театъра, на японския хор „Космос” и местния „Търновград” с диригент Мария Павлова, състоял се в църквата „Св. 40 мъченици”. Тя подчерта, че  резултат от дейността на дружеството са дарението от 50 графики с изключителна ценност на Художествена галерия „Борис Денев”, както и безвъзмездно осигурената озвучителна техника за близо 1 милион лева за МДТ „Константин Кисимов”.

За активната си работа през 2015 г. дружеството  беше отличено с награда – плакет и грамота, от министъра на външните работи на Япония и посланика на страната у нас.

Във Велико Търново годишнината ще бъде чествана през месец май, а  националните Дни на японската култура ще се състоят традиционно през септември и декември.