Денят

145 години читалищна дейност отбелязват в Самоводене

145 години отбелязва през този месец читалище „Извор 1873” във великотърновското село Самоводене.

Богата програма е подготвило ръководството. Събитията започнаха още на 3 ноември, когато бе подредена изложба, показваща успехите на трупите към културната институция през последните години. Бе проведена среща на бивши и настоящи самодейци, изигран бе младежи спектакълът „Скъпа Елена Сергеевна”.

Тази вечер в 18.30 часа предстои концерт на женския хор за обработен фолклор „Родна земя” – „Песен мила, песен родна”. На 8 ноември в същия час ще е изявата на младежката група за изворен фолклор –под наслов „От минали години”. Към тях ще се включат и жени от новия танцов клуб за народни танци.

Кулминацията на тържествата е на 10 ноември, събота. В салона на читалището в 18.30 часа ще бъде заключителната вечер. На нея са поканени всички самодейци и жители на Самоводене. Гостуващи групи ще участват и ще ги поздравят. Ще бъдат връчени наградите на заслужили дейци и на ръководителите на групите в читалището за приноса им в културния живот в населеното място.

Поканени са гости от Общината и съседните села.

Специално за годишнината по проект на Центъра за работа с деца и младежи, с ръководител Лиляна Гецова, бе издадена книжка – „Народното творчество – събрало мъдростта на вековете”. В нея са събрани, с цел да бъдат съхранени за идните поколения, традиции, обичаи и рецепти, типични за самоводския край.

Три театрални състава има към местното читалище „Извор 1873“ – за възрастни, младежка театрална трупа и детско-юношеска; женски хор за обработен фолклор; младежка група за автентичен фолклор; дует за стари градски песни, както и клубове на заврените зетьове, за техники за самоотбрана и за народни танци за млади жени.

Кремена Крумова – Попова