Култура

145 години от своето основаване чества през есента читалището в с. Самоводене

145 години от своето основаване чества Народно читалише „Извор 1873” в село Самоводене. Големият празник ще бъде през есента на 2018-а, съобщи за Общинското радио секретарят на културната институция Елка Петрова. На 1 ноември ще бъде открита изложбата „Архивите говорят” със стари документи от богатия фонд на читалището. В експозицията ще бъдат представени и медийни публикации с изявите на читалището през годините. В Деня на народните будители ще се проведе и среща със самодейци и читалищни деятели под надслов „Да оставиш частица от себе си”. Програмата на празника продължава на 3 ноември с Вечер на театъра под мотото „Животът е театър – да играем”. „Още не е решено точно какво ще играем. Имаме създадени до момента два моноспектакъла, имаме и три театрални трупи към читалището – искаме да покажем нещо, което да носи удовлетворение за всеки”, подчерта Елка Петрова.

Вечер на младостта предвижда още афишът за 145-ата годишнина на читалището. Тя ще се състои на 6 ноември и се посвещава на 15-годишнината от основаването на автентичната фолклорна група и 25-ия рожден ден на дуета за стари градски песни „Аз и ти”. Концерт с песни и типични за Самоводене обичаи ще зарадва публиката.

На песните на хор „Родна земя” пък ще бъде посветен 8 ноември.

Заключителният концерт за юбилея на читалището в Самоводене е предвиден за 10 ноември. Той е под надслов „Читалището – храм на българщината”. Тогава ще бъдат наградени заслужилите читалищни деятели, а културната институция ще получи поздравления от колеги и официални лица.

Това е планът на Програмата на празника, възможни са промени.