Здравеопазване

142 вече са положителните проби за коронавирус у нас, най-младият пациент е на 4 години

142 души вече са с положителни проби за коронавирус у нас. Общият брой за денонощието е 30 души. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг. Вече има и пациент в Шумен, постъпил е със симптоми на грип, кашлица и задух. Неговият епидемиологичен път е Банско.
Ген. Мутафчийски съобщи, че от общият брой на заболелите 84 са мъжете, а 58 са жените.
По-голямата част от пациентите са в домашни условия, тяхното състояние е от леко към средно тежко. Тези в болници са от средно тежко, към тежко състояние. Най-младият пациент е на 4 години, а най-възрастният пациент е на 81 години.
„Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани, ако е необходимо ще се случи. Другите пациенти във ВМА са в средно тежко положение, със двустранни пневмонии. В „Пирогов“ състоянието на пациента, който беше интубиран, продължава да е критично“, каза Мутафчийски.
Той демонстрира и защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. „Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб.