Образование Община

140-ти „Ботевски“ випуск влезе в състава на Българската армия

113 курсанти от НВУ „Васил Левски” и 44 кадети от Професионалния сержански колеж получиха своите първи офицерски и сержантски звания на тържествена церемония пред сградата на театъра в старата столица.

Завършващите 140 „Ботевски” випуск и гостите на тържеството бяха поздравени от началника на военното училище бриг. г-л Пламен Богданов.

Той припомни думите на бележития български военен педагог полк. Борис Дрангов: „Единствена и всемощна добродетел е самоотвержеността. Сиреч, способността спокойно да умираме, търпеливо да страдаме, никога и от нищо да не се отчайваме. Истината – открито да изповядваме, грешките си – първи да признаваме. Смело, сами да се решаваме – отговорно за подчинените и себе си радостно да поемаме, личността си в службата си на де месиме. Без годрост да началстваме, без раболепие да се подчиняваме. Всякога усърдно да работиме. Всички закони честно и безукорно да изпълняваме – каквито сме, такива да се показваме. За всичко способни да не се смятаме. Ако е полезно за делото – и младшия да слушаме”.

Званията връчи лично вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов, който подчерта, че независимо от политическата конюнктура, Българската армия е била гарантът за свободата и независимостта на Отечеството. Новите попълнения в армията бяха поздравени още от зам. – началниците на отбраната – вицеадмирал Емил Евтимов и на вътрешните работи – Милко Бернер. „Пазете винаги Велико Търново в сърцето си” призова кметът на Велико Търново Даниел Панов, който поздрави родителите на лейтенантите и на сержантите, че са възпитали своите деца в любов към България и патриотичен дух.

Първенецът на випуска – лейтенант Деница Иванова бе удостоена и с академичната награда „Полк. Борис Дрангов”. От името на целия Ботевски випуск тя благодари за всеотдайността на преподавателите в НВУ „Васил Левски”. С победния марш „Велик е нашият войник”, изпълнен от всичките близо 160 нови офицери и сержанти, приключи тържественият ритуал.