Любопитно Община

14-то място за 5-вековния дъб в конкурса „Европейско дърво на годината“

На 14-то място се класира 5-вековният дъб във великотърновското Ново село в конкурса „Европейско дърво на годината 2020″. Той е събрал 11 191 гласа. След него се нареждат Дървото на свободата в Белгия с 10 942 гласа и Дъбът от Триказе, Италия с 10 730 гласа и това го нареди на последното 16-то място.

Първото място е за Пазителя на наводненото село в Чехия, второто за Гинко от Дарувар в Република Хърватия, трета е Самотната топола в Руска федерация.

5-вековният дъб в центъра на село Ново село е мълчаливият свидетел на съграждането на новото поселище в склоновете на Балкана, където някога е имало гъста дъбова гора и блата. Под кората му се пази историята на Ново село, последното от които е изградено през 1750 г. По случай честването на 260 г. от основаването, през 2010 г. до старото дърво жителите засаждат малко дъбче, с идеята, докато старецът е още жив и помни, да предаде историята на Ново село на младото дръвче. Ех, ако дъбът можеше да разказва…

За конкурса „Европейско дърво на годината 2020“ от кметството в Ново село заедно с ентусиасти предприеха мащабна кампания около популяризирането му и в негова подкрепа при гласуването.

Кремена Крумова – Попова