Политика

14 делегати на Х конгрес на КТ „Подкрепа” от област Велико Търново

Четиринадесет делегати от област Велико Търново участваха в Десетия юбилеен конгрес на Конфедерацията на труда „Подкрепа”, съобщи регионалният председател на синдикалната организация Дешка Мандикова. Разработване на програма за рехабилитация на педагогическите кадри, оптимизиране на заплащането на нощния труд и на заплатите на служителите в държавната администрация – са част от приоритетите, издигнати на форума. Като основни задачи са определени сключването на по-добри колективни договори на всички нива, оценка и превенция на риска на работното място, привличане на младите към идеите на синдикализма, създаване на лоби в българските законодателни органи и в Европейския съюз, както и адаптиране на програмите за синдикално обучение към новите обществени отношения, каза Мандикова.

Два трудови колективни договора е сключила „Подкрепа” в региона от началото на годината. Постигнато е споразумение с „Аркус” АД – Лясковец, за увеличение на възнагражденията с 50 лв. и с Община Велико Търново – увеличение на заплатите с 10% на заетите с детското и училищното здравеопазване.

Предстои през месец март да се проведе отчетно-изборна конференция, която също ще бъде Десета юбилейна, каза пред Общинското радио Дешка Мандикова.