Икономика

13 инспектори от Велико Търново участват в контролната кампания на НАП по морето

Стотици данъчни инспектори от страната, съвместно с други държавни органи, започват лятната контролна кампания по Черноморието. Основен акцент на проверяващите ще е отчитането на обороти и издаването на касови бележки. От НАП припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Основната цел на проверяващите остава насърчаването на доброволното спазване на данъчните изисквания.

Командированите за месеците юли и август инспектори от мобилните екипи на „Фискален контрол“ Велико Търново са общо 35. Това са данъчни служители от  Велико Търново, Плевен и Монтана. Инспекторите от старата столица са 13.

Ще бъдат наблюдавани търговските обекти по цялото Черноморско крайбрежие, не само големите курорти. Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, снабдяващи хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. През тази година данъчните ще проверяват също апарт хотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, за спазване на задължението на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.

От приходното ведомство отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Софтуерът на данъчните автоматично оценява средните обороти по дейности и региони и групира онези търговци, чиито приходи са много по-различни от средните.

Част от проверките на инспекторите на звеното „Фискален контрол“ ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. За високорисковите обекти, като заведения и дискотеки, ще бъде прилаган и подходът на открито наблюдение в продължение на дни.

На среща в Бургас по повод започващата лятна кампания изпълнителният директор на НАП  Галя Димитрова каза: „Целта ни е през лятото на 2019 г.  да имаме по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила по Черноморието. Контролът не е самоцел, нито количеството актове и наказателни постановения, по-важно за нас е да расте делът на бизнеса, който почтено спазва закона“, коментира  по повод  започващата контролна кампания Галя Димитрова. Контролните действия, освен дисциплиниращ ефект, допринасят и за създаването на равнопоставена и честна бизнес среда. „Не трябва и няма да допуснем неспазващият правилата и законите да бъде в по-добра позиция от коректния данъкоплатец“, бе категоричен изпълнителният директор на Националната агенция за приходите.

През тази година в наблюдението за отчитане на приходи могат да се включат и близо 50 000 граждани, които са изтеглили на телефоните си мобилното приложение на НАП, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция. Касовите бележки участват и в лотарията на данъчните с голямата награда от 50 000 лв. Подробности за данъчната томбола могат да се видят на www.kasovbon.bg