Полиция

13 души са загинали при 941 пожара миналата година в областта

941 пожара са възникнали през 2018 година във Великотърновска област, а огнеборците са реагирали на 1382 сигнала за различни произшествия. 285 пожара са нанесли преки материални загуби, но за щастие, тези без щети са два пъти повече. През м.г. са извършени и 45 спасителни дейности. 8 са подадените лъжливи сигнали и са с 13 по-малко от 2017 г. Наблюдава се прогресивно намаляване на лъжливите повиквания през последните пет години, което се дължи на по доброто събиране на информация и нейното анализиране от служителите в група „Оперативен център”.

През 2018 г. са загинали 13 граждани, а 7 са пострадали. През последните 5 години най-много от загиналите при пожари са над 70-годишна възраст – 7 души. При пострадалите от пожари м.г. петима са на над 70-годишна възраст, двама пострадали граждани са от 50 до 60 години.

По инициатива на ръководството на РДПБЗН съвместно с община В. Търново и дарителско сдружение „Свети Иван Рилски“ бяха монтирани в домовете на възрастни хора автономни пожароизвестители.

Най-голям брой пожари с преки материални загуби са регистрирани във Велико Търново – 85, в Горна Оряховица – 58, в Павликени – 37, и в Свищов – 36. Разпределението на пожарите със загуби по отрасли показва, че както и през предходните години, най-много са пожарите – 430, в отрасъл „Жилищно стопанство и дейност на домакинства”.

На второ място – с регистрирани 178 пожара, е отрасъл „Транспорт, складиране и пощи”.