Денят

128 кандидати за доброволния резерв прие НВУ на официална церемония

На официална церемония в Националния военен университет „Васил Левски“ бяха приети първите български граждани, които са избрали да служат в доброволния резерв. Общо кандидатите са 128, като 30 от тях ще се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в Шумен, а останалите 98 ще изпълняват службата си във факултет „Общовойскови“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

„Бъдещите резервисти ще преминат три етапа на подготовка – начална, специална и колективна” – коментира началникът на НВУ – бриг. ген. Иван Маламов, и добави: „Надявам се да постигнем добра подготовка на бъдещите резервисти и да излезнат удовлетворени от престоя си в университета”. Бе открит и осветен и реновираният Пети битов корпус, в който ще живеят бъдещите резервисти докато тече подготовката им, която ще продължи шест месеца.

На церемонията присъстваха зам. министърът на отбраната Александър Петков, зам. началникът на отбраната ген. лейтенант Димитър Илиев, областният управител на област Велико Търново Людмила Илиева, началникът на Централното военно окръжие – полк. Георги Петков, Негово Високо Преосвещенство великотърновският митрополит Григорий, представители на средните училища във Велико Търново, с които НВУ има сключени договори.

Следващият период, в който ще се проведе срочна служба в доброволния резерв, ще започне през м. юли тази година. „След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс. Те ще имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни резултати с други кандидати” – разясни на провелия се след церемонията брифинг във Военния университет полк. Георги Петков, началник на Централното военно окръжие.

Гергана Нинова