Култура Любопитно

125 впечатляващи костюма са ушити за оперетата „Страната на усмивките“ на великотърновския театър

125 впечатляващи костюма са ушити за романтичната оперета „Страната на усмивките“ на Франц Лехар на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Половината от тях са стилизирани традиционни китайски облекла, които будят възхищение със своята пищност и красота. Те ще пренесат публиката в началото на XX век в далечен Китай. Не по-малко въздействащи са и театрализираните европейски тоалети, достойни за всеки изискан виенски бал.

Премиерата на красивата класическа оперета в три действия е на 4 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ. Със „Страната на усмивките“ великотърновският театър ще участва в Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Представлението сред естествения декор на крепостта „Царевец“ е на 19 юли. Диригент-постановчик на новия спектакъл е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор е Вера Петрова от Софийската опера и балет.

Костюмите, които са истински празник за сетивата, са дело на художничката Християна Михалева-Зорбалиева. Близо два месеца тя е проучвала традиционните китайски мъжки и дамски костюми, водена от желанието да създаде тяхна най-добра театрализирана версия. Моята цел е да предам максимално близко духа на епохата, в която се развива действието в оперетата, споделя художничката.

Костюмите са ушити в ателиетата на Софийската опера и балет. За тях са използвани сатен, жакард, тафта и естествени материи, като коприна, памук и вълна. Всички тоалети са богато украсени, а китайските се отличават с рисунки върху сатен и ръчно правени апликации. Европейските дамски костюми, ушити от лъскава тафта, впечатляват с бродерии, шевици, много камъни. По-голяма част от сценичните облекла са съчетани с подходящи за тях шапки и перуки, които също са ръчна изработка.

По три костюма ще сменят в спектакъла главните действащи лица в оперетата – Лиза и китайският принц Су Чонг. По два тоалета са ушити за всички изпълнители от хора – един европейски и един китайски. Любопитното е, че всеки костюм се състои от поне четири отделни елемента. Един мъжки китайски костюм например включва долна риза, панталон, втора цветна риза, връхна китайска дреха, пояс и престилка, към който задължително има перука и шапка.

Спектакълът „Страната на усмивките“ е уникално съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг. В него участват солисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Над ефектната сценография работи Мария Колева. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова и концертмайсторът Мария Павлова. 3D мапинг за спектакъла подготвя екип от elektrick me. Пом.-режисьор е Румяна Атанасова, корепетитор – Росица Тарапанова, с актьорската подготовка и пластика се е заел Стефан Методиев.