Община

1200 търновци дадоха свои предложения за новия транспортен план на града

1200 граждани са попълнили своите виждания за новия транспортен план на общината, в предоставените на сайта й предварителни анкети. Възложено е проектирането на Северния пътен възел. До края на годината предстои подписване на договор с победителя в конкурса „Ново сърце за стария град” архитект Клаудио Нарди. Бъдещето на тези и други значими за региона проекти преди минути в ефира на Общинското радио коментира кметът Даниел Панов.

Старото военно училище

„Това е един проект, по който Велико Търново започва работа с голямо желание и ентусиазъм още през 70-те години. Имаме може би поне пет разработки и макети, които сме запазили в Община Велико Търново. Най-важното е, че през 2014 г. там приключихме с проекта на подземната инфраструктура и ВиК, имаме проект за изграждане на ел-инсталацията, предстои и газификация на целия този терен от близо 160 дка. Миналия септември направихме международен конкурс, 63-ма участници от цял свят предоставиха своите разработки – едно богатство, което Общината вече притежава. От тях може да се заимстват различни идеи, но подчинени на ансамбловото съчетание на архитектурата в стария град. Предстои подписването на договор с Клаудио Нарди в края на месеца. Работният проект трябва да бъде изработен до началото на следващата година. В тези месеци се изработва и заданието за ПУП на района, където задължително трябва да има военен музей, етнографски музей и библиотека, които сме посочили в интегрирания план за градско развитие. След ПУП естествено „отпушваме” и останалите парцели – реално, тогава ще могат да бъдат реализирани и зададените 2100 паркоместа, които също бяха задание на международния конкурс. Част от тях ще бъдат изпълнени с изграждането на мултифункционалния конгресен център. Процедурата за изграждането му ще бъде обявена до края на идната година. Радвам се, че този важен стратегически проект след толкова време има някакъв завършек.

АМ „Хемус”

Другото, на което също искам да обърна внимание е АМ „Хемус”. Още от 2013 – 2014 г. започнах да се занимавам с този голям проблем за Северна България. Радвам се, че това вече е факт – не само за Велико Търново, областта, общината, но и за всички градове и общини в цяла Северна България. До 17-тия километър трябва да бъде подхода към община Велико Търново след Поликраище. А другия важен стратегически инфраструктурен обект – четирилентовият скоростен път Русе – Велико Търново, за който до края на тази или началото на следващата година започват отчуждителните процедури. Важното е, че средствата са осигурени, с решение на МС са депозирани в отделна сметка, за да продължи подходът към Велико Търново. Виждам с какви темпове в момента се работи, знам че това, което и премиерът Борисов е поставил като срок – 2022-2023 г. ще се случи.

Предстои обаче, този път да не свършва до Велико Търново, а да продължи към област Габрово. Знаете, че от Донино до разклона за Узана инфраструктурата е изградена и там вече предстои работата по тунелите, които трябва да бъдат изградени.

Интегриран план за градски транспорт

Друг също така важен стратегически обект, който ние сме заложили, е Интегрираният план за градски транспорт. Той е одобрен. Възложили сме генерално планиране на движението в общината, на града специално, а също така и транспортна схема. Мен лично, приятно ме изненадаха великотърновците, които са се включили в тази анкета и са дали своите идеи и виждания – коя улица трябва да стане еднопосочна, къде трябва да има подлез или надлез и всичко онова, което ги вълнува. Именно тези идеи ще влязат в този генерален транспортен план. Той трябва да бъде готов до края на годината, след това започва одобряването на процедурите – електробусите и предвидените буферни паркинги. 

Ул. „Крайбрежна“

Мечтата ми за крайбрежната зона да бъде превърната във вътрешен за града транспортен коридор се оказа технически невъзможна, така че тя ще остане зона за реакреация, отдих, туризъм и колоездене. Имаме и спечелен проект, който предвижда две мостови съоръжения под Балдуиновата кула. Крайбрежната зона, която бе реновирана по ОП „Региони в растеж” ще бъде продължена под Интерхотела, под ул. Гурко – до тунела, южно от центъра.

Северен пътен възел

Пак, казвам, толкова неща са свършени за този мандат, че аз самия бях забравил някои от тях – Регионалното депо за отпадъци открихме през 2016 г., след 35 години ремонтирахме ул. Магистрална, Дъговия мост –  след 40 години. Проучването на Северния пътен възел започнахме през 2017 г.. Там се оказа, че автомобилният трафик на ден е между 4000 и 6000 автомобила в посока Велико Търново – Горна Оряховица. Консултантите, които ползвахме тогава, предложиха този вариант – за изграждане на пътен възел до гара Трапезица. Още през април сме входирали идейния проект, имаше становище на АПИ и на МРРБ, доколкото знам – тази или следващата седмица е възложено за работно проектиране.“