Денят Култура Община

120 произведения показва Шестото биенале на църковните изкуства

Близо 70 артисти се включват в Шестото биенале на църковните изкуства. Експозицията представя 120 произведения. Откриването е днес от 18,00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Биеналето е форум на съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика. Организатори  са Община Велико Търново и Православния  богословски факултет във  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, в партньорство със  Света Великотърновска митрополия, Съюз на българските художници, Представителство на СБХ – Велико Търново и Православен център „Проф. д-р Тотю Коев“.

В изложбата се включват творци от различните краища на България, Гърция, Украйна, Румъния и Сърбия.“Част от творбите са на фототабла, защото произведенията са твърде големи, а други като иконите са изложени в експозицията. Определени са три парични награди на обща стойност 2000 лв. Първата е от Община Велико Търново в размер 1000лв, а другите две са по 500лв и са осигурени от  Великотърновския университет и  клуб „Патриарх Евтимий“, Велико Търново. Жури в състав проф. Елена Попова, проф Симеон Захариев, д-р Пламен Събев и д-р Мариета Конова ще определи победителите. Техните имена ще станат ясни на официалното откриване“, обясни доц. д-р Миглена Прашкова, ръководител на катедра Църковни изкуства в  Православния  богословски факултет във  ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

В програмата на форума влизат  и три съпътстващи изложби. В  2 от тях се представят ученици от преподаватели от Художествената гимназия „Димитър Добрович“ в гр. Сливен. Третата е на артисти от Румъния. Адриан Бъника и Лакрамиоара Антон от Крайова показват експозицията „Третият мост“.

Произведенията могат да бъдат разгледани до 18 ноември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Диана Колева