Денят

12 000 лева събраха за веноскоп на благотворителен бал за 20 години Лайънс Велико Търново

Преди 20 години инициативни и родолюбиви граждани на Велико Търново се запознаха и приеха идеите на най-голямата световна хуманитарна, благотворителна организация „Лайънс интернешънъл“ и организираха създаването на Лайънс клуб в града. В резултат на тяхната енергичност през 2003 г. бяха чартирани три Лайънс клуба – Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси,  Лайънс клуб  „Велико Търново – Царевец“,  Лайънс клуб „Велико Търново“.

Лайънс интернешънал е най-голямата световна доброволна благотворителна организация, създадена през 1917 година. В настоящия момент организацията има 1 470 000 членове в 34 000 клуба от 219 държави и територии на света. Приоритети на организацията и на нашите клубове са подпомагане на незрящите, ранна диагностика на болните от  диабет, грижата за деца в нужда, опазване на околната среда, работа с младежта и други обществено значими проблеми“, сподели пред журналисти в пресклуба на БТА в старата столица Веселин Георгиев – паст дистрикт управител и организационен секретар на Асоциацията на Лайънс клубовете – Дистрикт 130 България. Той уточни, че във Велико Търново  има четири Лайънс клуба с 80 членове. 13 от сегашните членовете са учредители – създатели  на Клубовете преди 20 години, в които членуват и до днес. Членове на клубовете до сега и понастоящем са бизнесмени, университетски преподаватели, лекари, адвокати, учители, хора от културните  среди, общественици …Член на Лайънс клуб “В. Търново – Арбанаси“ е кметът на общината Даниел Панов.

През всичките тези 20 години клубовете от Велико Търново  реализираха основния девиз на Лайънс „Ние служим“ като помагаха на хора в нужда, на държавни институции от здравеопазването и социалните грижи, като работеха за подобряване облика и авторитета на града.

     По повод на юбилейната годишнина клубовете „В. Търново – Арбанаси“ и „В. Търново – Царевец“ организираха  благотворителен бал, който се проведе на 22 април. Включиха се над 130 членове, приятели и гости на тържеството. Присъстваха нашите приятели от „Ротари Клуб“ Велико Търново, „Зонта Клуб“ Велико Търново и от 11 Лайънс клубове от страната. С проведените благотворителни инициативи за събиране на средства беше събрана сумата от 12 000 лева“, разказа още Веселин Георгиев.

Благотворителната кауза на  празника е  набиране на средства за закупуване на „веноскоп“ за Комплексен онкологичен център – гр. Велико Търново. Уредът служи за визуализиране на периферни вени и работи на принципа на патентованата лазерна технология. Той дава възможност за по-бърза и успешна манипулация от първия път , намалява стреса и болката при пациентите, свежда до минимум риска от инфекции и запазва здрави съдове за бъдеща терапия. За благотворителната инициатива благодари д-р Иван Николов – управител на „Комплексен онкологичен център“.

   Преди обяд на 22 април по инициатива на ПДУ Веселин Георгиев и Дистрикт управителят на Лайънс България – Дорина Дечева, по повод 20 години на Лайънс клубовете във В. Търново, 30 години  SOS селища в България и „Денят на Земята“ беше организирано почистване и залесяване на парка на Специализираната детска белодробна болница „Царица Йоана“ в Трявна. Бяха залесени 80 дръвчета – туя и червен дъб. Цялата организация по провеждане на акцията беше създадена от Паст Дистрикт Управител на Лайънс България  Веселин Георгиев и заместник-директорът на SOS селище в Трявна – Антоанета Леонова. Включиха се 62 лайънс членове от клубове в страната и 30 служители на SOS селище. От В. Търново участваха членове от Лайънс клуб “В. Търново – Арбанаси“ и Лайънс клуб “В.Търново – Царевец“.

„Досегашната  дейност на лайънс клубовете  показва, че все още има хора, които желаят приятелството, уважението и любовта между хората, добротата и благотворителността да ги има в живота ни. Убеден съм , че ще продължим още много години да работим за реализиране идеите на „Лайънс“,  „Да служим“ всеотдайно  на обществото, на нашата Родина и нашия град, допълни Веселин Георгиев.

За каузите си към слепите и хора в неравностойно положение по повод Деня на белия бастун и Деня на християнското семейство разказа пред журналисти и  Николай Ценков – президент на Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“. Многобройни са инициативи към деца от домове в Ново село и Велико Търново, както и към организацията на слепите и на  Лайънс клуб „Велико Търново – Царевец“ с президент Руска Маречкова. Тя припомни и последната негова значима кауза – закупуване на веноскоп за детското отделение на областната болница във Велико Търново, жест приет с изключителна благодарност от екипа му.