Образование

12 педагози от областта получават наградата „Неофит Рилски“.

Най-много са отличените учители от СУ „Николай Катранов“ в Свищов. С наградата там са удостоени Елена Илиева, Христо Христов и Петя Попова, както и Ценка Димитрова, старши учител в начален етап.
Грамота на името на Неофит Рилски е присъдена и на Таня Попова, учител по география и икиномока в ОУ „Бачо Киро“, Маргарита Мочукова, която преподава музика в СУ „Емилиян Станев“, Антоанета Андреева, историк в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново. Номинирана за отличието е и Силвия Отчева, ресурсен учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в старата столица.
Ваня Недкова, учител в начален етап, е представителят на Горна Оряховица сред наградените учители. Тя преподава на ученици от 1 до 4 клас в СУ „Вичо Грънчаров“.
Директорката на детска градина „8 март“ в Павликени Магдалена Алексиева е единственият директор от областта с отличието тази година. Министерството на образованието награждава още двама педагози, които работят в предучилищната степен и това са Десислава Димитрова, учител в детска градина „Елена Грънчарова“ в Горна Оряховица и Пламенка Борисова, логопед в детска градина „Чиполино“ в Свищов.
Почетното отличие е на Министерството на образованието и науката и се дава всяка година в навечерието на 24 май. Регионалният инспекторат на образованието, Синдикатът на българските учители, секция „Образование“ в КТ „Подкрепа“ и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета, са организациите, които номинират педагозите за престижната грамота.