Денят Полиция

12 патрулки попълниха автопарка на ОДМВР Велико Търново

В навечерието на професионалния си празник ОДМВР Велико Търново има нова придобивка. 12 патрулни коли постъпват в автопарка на отдел „Охранителна полиция”. По-рано през деня, служебните шкоди бяха осветени от отец Славчо Иванов. Патрулките са пристигнали преди 2-3 седмици, но е било необходимо време да бъдат технично оборудвани за работа. „Автомобилите ще бъдат разпределени във всички районни управления, те са 7 на брой. Няма как да бъдат разпределени по равно, ще се разпределят съгласно натовареността.

Най-много остават в РУ Велико Търново, след тях Горна Оряховица, Свищов и останалите управления – Полски Тръмбеш, Павликени, Стражица и Елена”, поясни зам.-директорът на областната дирекция комисар Христо Христов. По негови думи с придобивката значително се подобрява автопаркът .

Преди година пристигнаха девет автомобила „Киа” за нуждите на пътна полиция, а новите машини са за изцяло за „Охранителна полиция”. „Тези, които се използват ежедневно в изпълнението на служебните задължения за охраната на обществения ред”, поясни комисар Христов.

12 от старите автомобила, които са най-амортизирани и не подлежат на ремонт ще бъдат подменени. Те са на около 10-на години, след такъв период на ежедневната 24-часова употреба възможностите за ремонт намаляват драстично. Повечето от тези превозни средства са навъртели вече стотици хиляди километри в движение. Тези, които ще бъдат подменени са с пробег над 300 000 км.

По отношение кадровия недостиг в системата, зам.-директорът на ОД и началник на Отдел „Криминална полиция” комисар Христо Христов коментира, че недокомплект все още съществува. „Министерството прави всичко възможно, обявяват се конкурси, последният приключи преди два месеца. Назначени са 21 полицейски служители, разпределени са по районните управления, стажът им приключи, така че – вече са „в боя”, така да се каже”, допълни шефът на „Криминална полиция”. Поради годишно текучество, между 20 и 40 души са необходими за запълване на ката в ОДМВР. „Не бих казал, че е ниско заплащането. Добре знаете, че последната година има около 30 процента увеличение на възнагражденията. Да, в сравнение с частния сектор, може да е по-малко”, коментира комисар Христов. По негови думи, през годината всички отдели на дирекцията са работили усърдно и са постигнали високи резултати. „Не са важни само резултатите. За нас е много важно да усещаме удовлетворението на гражданите. Може и банално да звучи, но нямате представа какво удоволствие е за всеки един служител, когато получи благодарствени слова от гражданите за постигнатото”, допълни комисарят.

Различни мероприятия провеждат по повод празника районните управления на територията на областта. Във фоайето на ОД е експонирана изложба на оръжия, служили на българската полиция през годините, организирана съвместно със служители на РИМ.