Денят

13 октомври назад във времето

През 1875 г. се провежда Общо събрание на БРК в Букурещ. Участниците в събранието решават, че неуспехът на въстанието от 16 срещу 17 септември се дължи на липсата на войводи. На Филип Тотю и Стефан Стамболов е възложено да подготвят чети, с които да се прехвърлят в България „и ако сполучат със съдействието на народа да прогласят бунта“ отново.

През 1896 г. – ректорът на Висшето училище в София уведомява писмено членовете на Академичния съвет, че министерството не е съгласно да позволи на завършилите девически гимназии български девойки да постъпят като редовни студентки в училището.

През 1915 г. в хода на Първата световна война войските на 8-а пехотна тунджанска дивизия овладяват Княжевец, а 6-а пехотна бдинска дивизия – Зайчар. Северната и южната група на Втора армия започват настъпателни действия. Година по-късно от българската Първа армия и XI германска армия е сформирана армейска група с командващ генерал фон Белов.

През 1991 г. – след около 60 години за първи път на власт идва демократично правителство с премиер Филип Димитров. Преди това на проведените избори за XXXVI Народно събрание, СДС получава най-много гласове – 34,36 % и 110 места, БСП – 33,14 % и 106 места и ДПС – 7,55 % и 24 места.

По света: Римският император Клавдий е отровен през 54 г. Наследник на императорския престол става Нерон.
Във Франция през 1307 г. над 140 рицари-тамплиери са изгорени на клада. Няколко седмици по-рано кралският съвет решава да бъдат арестувани всички тамплиери на територията на Франция.
На 13 октомври са родени: българският революционер, деец на ВМОРО, близък сподвижник на Гоце Делчев, Даме Груев и Михаил Герджиков – Петър Делииванов; българският публицист и народопсихолог Иван Хаджийски; първата жена министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър.