Съд

12 дела по жалби срещу актове на ОИК са образувани в Административен съд Велико Търново

Дванадесет дела  са образувани в Административен съд Велико Търново от началото на изборния процес за местния вот. Те са по жалби срещу актове, постановени от общинските избирателни комисии в областта, съобщи председателят на съда Георги Чемширов. Производствата по актове на общинските комисии преди същинския вот на 27 октомври са 7, а по жалби на решения за избор на кметове и общински съветници – 5, уточни Чемширов.

8 ноември е обявен за Ден на отворените врати в Административния съд. За първи път бяха допуснати външни лица в сградата на ул. „Иван Вазов”, където ще се настани скоро съдебната инстанция.

Тя беше закупена за 1,7 млн. лева през  2012 година с решение на Министерския съвет. Ремонтът, реставрационните дейности, вътрешното обзавеждане и доставката на компютрите струват 1,5 млн. лева без ДДС. На първия етаж са разположени деловодствата и две съдебни зали. На втория етаж са кабинетите на служителите и тържествената зала, а на третия етаж има 11 кабинета за съдиите и  прокурорите от Административния отдел на Окръжната прокуратура, обясни съдия Чемширов. В момента в институцията работят 9 магистрати и 31 съдебни служители. Средномесечно те разглеждат по 12-13 дела.

Според документални източници сградата е построена през 30-те години на XX век, но няма запазени строителни книжа нито в Държавния архив, нито в Общината. Знае се, че е била филиал на банката на Буров до национализацията през 1947 г. По-късно в обекта са работили различни институции, а през 90-те години е била продадена на частни лица.