Култура Любопитно

12-годишно момиче прекроява действителността в приказка

Далиа Петрова на 12 години спечели пореден литературен конкурс с приказката си „Еделвайсът“. Малката писателка е родена и живее в Дебелец. Пише от ранна детска възраст. Вдъхновение черпи от случки, които е преживяла, и от сезоните. За надпреварата за детска приказка разбира от майка си Eмилия Петрова. Тя  е преподавател по литература и насърчава поривите на Далиа.  Момичето започва да твори, за да „излее“ емоциите си върху белия лист. Пише предимно в стихотворна форма. В последствие създава разкази и приказки. До момента е участвала в 7 конкурса.

Историята в „Еделвайсът“ носи поука за малки и големи. Далиа сътворява приказката след неприятен ден- тя е изолирана от връстниците си. Прибира се вкъщи и съчинява нов свят, в който вплита преживяното. Еделвайсът е отхвърлен от минзухара, лалето и другите цветя. Те му се подиграват и не го приемат в общото пространство. Тогава на помощ идва новодошло цвете в градината, което му обяснява, че е специален и единствен. Всички растения освен него биват откъснати, защото са заедно, но в несигурност, а той е защитен.  „Във всеки човек се крие еделвайс.  Всеки носи нещо различно в себе си, което го отличава. Индивидуалността е защитата на човека в безличния свят. За това кръстих приказката „Еделвайс„, разказа Далиа.

Тя пише всеки ден. Забелязва, че творчеството оказва влияние върху настроението ѝ и се стреми да създава предимно позитивни произведения. Гордее се от постигнатите успехи в писането, но не спира да чете, за да обогатява езиковата си култура и да разширява познанията си за света. Увлича се по приключенски, комедийни и партизански истории. Интересът ѝ събуждат и книги, които я запознават със света преди високотехнологичния 21 век.   Сред нейните любими произведения са „Повест за Зоя и Шура“ и последната книга от поредицата за Пърси Джаксън.

Диана Колева