Култура

12-годишна великотърновка взе втора награда на престижен конкурс в Яш

12-годишната Василена Василева, възпитаник на ДЕС „Румина“ при Военен клуб В. Търново, спечели втора награда в своята категория – Е-12 год., на престижния международен конкурс „MusicForKids” в гр. Яш, Румъния. В 9-то издание на конкурса, известен с перфектната си организация и много сериозна селекция, участваха 80 изпълнители на възраст от 4 до 16 години от Италия, Русия, Молдова, Израел, Франция, Турция, България и Румъния.

Васи избра да участва с горещия хит на IOWA „Улыбайся“, а за отличното й представяне допренесе и перфектната хореография на балет „Динамик“ от Двореца на децата в Букурещ. До сега Василена е печелила много награди от наши и международни конкурси, но втората награда от „MusicForKids” е сериозно стъпало на едно друго ниво, което разкрива пред нея нови хоризонти за изява.

В 9-то издание на „MusicForKids” България бе представена от още 3 талантливи момичета – 8-годишната Анжелина Денчева от София, 9-годишната Елена Добрева от Търговище и 14-годишната Паулина Сивкова от Балчик. Ели спечели трофея за най-добро представяне в кат. В – 8-9 години, а Анжи в същата възрастова група – се класира на второ място. В кат. G 14-16 год. Поли се завърна с трета награда.

„В побратимения на Велико Търново румънски град Яш, конкурсът „MusicForKids” е истинско музикално събитие не само за страната, но и за света. Провежда се на открито в красив и изключително добре поддържан парк в сърцето на града, на една огромна и с перфектен звук сцена, естествен декор на която е „старинният“ Дворец на културата… Децата тук са истински звезди сред свои връстници, станали вече популярни като артисти в детски сериали, певци, танцьори с милиони гледания в интернет…. Тези малки звезди журират в детското жури, изнасят рецитали, раздават автографи… Иначе, конкурсът се предава директно по телевизията и в интернет, а за гала концерта участниците и журито пристигат с лимузина и вървят по червен килим до сцената. И още нещо, с което „MusicForKids” се отличава от всички останали конкурси и фестивали –  всички изпълнители до един на конкурса в Яш, винаги са „подкрепяни“ от трупата на известната хореографка Паула Йонеску от Двореца на децата в Букурещ, а това означава най-малко 80 различни хореографии и безчет изящни костюми, подбрани предварително по сценичните тоалети на участниците“ – сподели Румяна Начева – селекционер и член на международното жури за България на конкурса „MusicForKids”.

Партньорството на българския конкурс „Сребърна Янтра“ и  румънския „MusicForKids” до сега се радва на много добри резултати. В края на м. септември на сцената във В. Търново ще видим лауреати на „MusicForKids” – 4-годишната чаровница София Дину, много артистичната Илинка Ница, гласовития Лука Йоргу …. Лично директорът на „MusicForKids” Каталин Даскалу във Велико Търново ще направи българската селекция за 10-то юбилейно издание на своя конкурс за 2019 г.

„С един трофей, две втори и една трета награда се върнахме в България от силния конкурс в Яш. Получихме и покани за участие на конкурс в Събрия. Непременно искам да благодаря на вокалните педагози, подготвили нашите деца – Анастасия Урсу от Лугано, Александър Пламенов – Велико Търново, Йоана Ставрева – София и Мила Маврова – Варна, както и на родителите – за тяхната безрезервна подкрепа“ – допълни  Румяна Начева, директор на МК „Сребърна Янтра“.