Култура

11 премиерни заглавия е представил пред публика през 2022 г. великотърновският театър

С общо 19 заглавия, от които три детски, са излизали на сцена през 2022 г. артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. През годината те са представили пред публика шест премиерни спектакъла и пет концерта, показва отчетът на МДТ.

Три са новите заглавия в репертоара на драматичния състав във великотърновския театър. Това са комедиите „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир и „Скакалци“ на Ст. Л. Костов. Пиесата „Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс е последното премиерно заглавие за 2022 г. на драмата. Сред новите музикални заглавия в афиша на МДТ се нареждат оперетата „Графиня Марица“ на Имре Калман, театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“, който стана Спектакъл на публиката на 2022 г., и детският мюзикъл „Мечо Пух“ на Александър Йосифов.

„И трите музикални заглавия са създадени благодарение на отличното сътрудничество между двата отдела на нашия театър – драматичния и музикалния. Тази творческа симбиоза, особено в мюзикълите, се наложи като успешна практика при нас. Участието на актьорите от драмата в тези заглавия е много ценно, а благодарение на тях спектаклите са живи и интересни”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев.

Пет успешни концерта реализира през 2022 г. екипът на великотърновския театър. Сред тях са съвместните проекти „Отражения“ с легендата Орлин Горанов и „Мюзикъл и рок“ с музикантите от рок група Б.Т.Р. Общо 50 са изнесените концерти в цялата страна, като 35 от тях са на „Отражения“, а останалите 15 – на „Мюзикъл и рок“. Изненада за публиката бе и концертът „Гласове и мандолини“, който е съвместна продукция на оркестъра и хора на театъра с музикантите от Мандолинен квинтет „София“. В него участваха солистите Преслав Петков – кларинет, Анна Карадимитрова – сопран, Миряна Калушкова – сопран, Елена Мишинова – сопран, Андрея Мирчев – тенор, Денис Бояджиев – баритон. Артистите от театъра зарадваха ценителите на изкуството с Юбилеен концерт-спектакъл през юли и традиционния коледен галаконцерт.

Още осем заглавия са играни през 2022 г. от артистите на МДТ. Сред продукцията на драмата са спектаклите „Хъшове“, създаден по повестта „Немили недраги“ на Иван Вазов, и „На изток от рая“ по едноименния роман на Джон Стайнбек. На голям интерес от страна на публиката се радват българските мюзикъли „Службогонци“, „Криворазбраната цивилизация“, „Вражалец“ и „Зех тъ, Радке! Зех тъ!“. В афиша на театъра са и детските мюзикъли „Четиримата близнаци“ и „Патиланци“.

Продукцията на великотърновския театър беше представена успешно и на фестивалните сцени. През май 2022 г. екипът на МДТ участва в третото издание на Фестивала на камерната опера в България и представи оперетата „Графиня Марица“ пред софийска публика в зала „Люмиер“ на НДК. Фестивалът се проведе под почетния патронаж на известния оперен певец, режисьор и педагог проф. Павел Герджиков.

През юни м.г. великотърновските артисти гостуваха на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София със спектакъл „Амадеус“. Визитата бе в рамките на 53-ите музикални седмици, в които МДТ участва за първи път. С това заглавие театърът участва и в седмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”. С мюзикъла „Вражалец“ в края на юни екипът се включи в програмата на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър. МДТ „Константин Кисимов“ представи музикалното заглавие на Дечко Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов на откритата сцена на Военна академия „Г. С. Раковски“ в столицата.