Денят Любопитно

105 години от разрушителното земетресение с епицентър Горна Оряховица

Днес се навършват 105 години от жестокото земетресение на Черешова задушница, разлюляло страната ни. Датата се оказва преломна и преобръща живота не на няколко семейства, а на населението в старата столица, в Горна Оряховица, Лясковец и селата около тях.

Земетресението с епицентър Горна Оряховица връхлита в 11 часа и 28 минути в събота. Някои твърдят, че трусът е бил малко по-късно – в 11 и 35.

 

Докато повечето търговци са по дюкяните, а към гробищата се носи върволица от хора заради Задушница, под скалите на Велико Търново се чува злокобно бучене, пишат по-късно хроникьорите в записките си. Само за 17-20 секунди три отвесни труса със сила седма степен по скалата на Рихтер превръщат триградието в развалини – рухнали къщи, дюкяни, училища и църкви.

 

Дълбочината е била на около 10 км. Зоната на разрушение обхваща 1000 кв. км, а трусът е почувстван в цяла България. Това е последното голямо земетресение, регистрирано в горнооряховското земетръсно огнище. Последиците са катастрофални. Всички масивни здания са силно пропукани, а горните части на стените им са разрушени. Цели крила от сградите са рухнали на земята. Във Велико Търново историческите църкви „Св. св. Петър и Павел“, „Св. Четиридесет мъченици“, „Св. Димитър“, „Успение Богородично“ са в руини. В различна степен са повредени строените от Колю Фичето църкви „Св. св. Константин и Елена“, „Св. Никола“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Св. Спас“, а катедралният храм „Рождество Богородично“ е напълно разрушен, разказват в спомените си стари великотърновци.

 

Данните и снимките за трагедията се пазят в специален регистър в архивите на регионалния исторически музей. Там се съхраняват и фотоси от пораженията и след това от възстановяването. Много от административните и жилищни сгради са необитаеми, без да се извърши основен ремонт. Най-катастрофално е пострадала мъжката гимназия „Св. Кирил“, която е служила за лазарет и под руините й остават десетки войници, ранени в Балканските войни.

 

По данни от регистъра на актовете за смърт за 1913 г. броят на регистрираните загинали във Велико Търново на 1 юни в 11 часа и 30 минути е 20 души и 1 починал в 14 часа. Броят на починалите по-късно и ранените не може да се установи. Месеци след земетресението е съставена техническа комисия, за да установи стойността на щетите от разрушените здания. Тя разпределя сградите в 6 категории, в зависимост от степента на разрушенията, а общата стойност на щетите на сградния фонд е изчислена на 12 316 000 лв.

 

Не по-различно е положението в епицентъра на земетресението – Горна Оряховица. Сградният фонд там е унищожен на 85%, в съседните Лясковец и Долна Оряховица пораженията са 55-60%. Картината в Горна Оряховица е апокалиптична, а в руините загиват 16 души, според някои са 30. Напълно са разрушени сградите на новия театър, казиното, хотел „Борис“, клонът на БНБ, читалище „Напредък“, захарната фабрика и керамичната „Централа“, църквите „Св. Троица“, „Св. Георги“, „Св. Богородица“, „Св. Атанасий“, основното училище, Девическата гимназия. В периода от 1 до 13 юни са регистрирани общо 79 труса с различен интензитет. Те имат разрушително действие и градовете стават необитаеми. Населението се разпръсва по различни места, далече от опасните сгради. Образуват палаткови лагери и се води чергарски живот. Работата на институциите е изнесена във временни бараки.