Култура

105 автори участват в Есенния салон на великотърновските художници

„Отражения” е темата на тазгодишния Есенен салон на великотърновските художници. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Открива се на 14 декември в 17,30 часа и ще остане отворена за посещение до 19 януари, съобщи председателят на Представителството на СБХ Велико Търново Мариета  Конова. 105 утвърдени и млади автори със 163 творби участват в общото артистично пространство. В изложбата присъства цялото многообразие на пластичните изкуства – живопис, скулптура, графика, рисунка, плакат, художествена фотография, инсталация и художествена тъкан, каза Конова.

Темата е взаимствана от Гергана Пенова, която направи изложба керамика за деца с наименованието „Отражения”. „Отразяваме всичко видяно, преживяно и осмислено. Разкриваме заобикалящия ни свят, но погледнат през призмата на нашите чувства, мисли и нагласи,  на сънища, страхове и мечти. Творецът е зодия „мечтател”, така че лесно може да бъде разгадан хороскопът му на живот и творчески път. Основното при него е стремежът да се обгражда с красота, да я търси съзнателно или несъзнателно и да я отразява. Това включва не толкова външни фактори, колкото отношения човешки, приятелства, срещи, разговори… Светът, който създава, е сам по себе си отражение на неговата същност. Той се оглежда в него и в себе си”, споделя Мариета Конова.

„Изложбата се превърна в празник за нас. Докато я аранжирахме, откривахме у колеги, които сме свикнали да приемаме в едно амплоа – нови неща, които  ни зарадваха. Надявам се и публиката да зарадваме, защото търновската публика също има своите предпочитания и очаквания и тази изложба по някакъв начин ще изненада може би и посетителите”, допълва Николина Джановска, член на Управителния съвет на Представителството на СБХ Велико Търново.

Освен местни художници в Есенния салон със свои произведения участват още Никола Енев, Катя Попова, Силвия Артамонцева, Веселка Николова, Радослав Нейчев, Румен Атанасов и Гордана Хаджиниколова.

Община Велико Търново и тази година е основен партньор и съорганизатор на Есенния салон.