Здравеопазване

1040 са кръводарителите през петте месеца

Кръводарителите се увеличават. Това сподели по повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, д-р Марияна Витанова – началник на отделението по трансфузионна хематология в областната болница във Велико Търново. Тя уточни, че през петте месеца на 2018 година кръводарителите са 1040. Те са повече в сравнение със същия период на миналата година. Една пета от тях даряват кръв за първи път. Редовните кръводарители са половината.

В този ден изказваме благодарността си към всички, които са направили този хуманен жест. Кръвта е незаменима при спасяването на човешки живот и в лечебния процес, а единственият източник за нея е здравият човек. Редовни са кръводарителите, които идват при нас с най-голям интервал от две години. На някои с редки кръвни групи се обаждаме персонално при необходимост”, коментира д-р Витанова. Тя сподели, че все още превес има фамилното кръводаряване, но ако погледнем на него в по-дълбок смисъл, част от фамилните са и доброволни кръводарители.

Близо десет пъти дари кръв през последните четири години Александър Петров. За тази кауза го спечелва негов приятел.Впечатли ме и позитивността на екипа в отделението по трансфузионна хематология към областната болница „Д-р Стефан Черкезов” с началник д-р Марияна Витанова. От тогава помагам в свободното си време с уменията си на дизайнер и художник с различни материали в реализиране на инициативите им”, разказа Александър Петров. Той сподели, че кръвта е едно от нещата, с които не може да се злоупотреби и е един от най-чистите варианти за даряване. В същото време много хора се нуждаят спешно от нея и жестът става безценен.