Култура

101 произведения от 51 автори от цялата страна са подредени в изложбата „Любов и вино“

101 произведения от 51 автори от 17 населени места в страната са подредени в изложбата „Любов и вино“, която по традиция се открива в Художествена галерия „Недялко Каранешев в Горна Оряховица в навечерието на 14 февруари.
Все повече автори, които са с национална и международна биография имат желание да участват в тази изложба. Експозицията този път излиза от тясната тематика за любовта и виното. Има показани творби на живописта, на графиката, дърворезба, сух пастел, масло, акварел, туш и перо, цветен молив, акрил, графичен и дигитален печат, фотография. Има произведения, които са създадени специално за тази изложба. Експозицията включва творби на много нови имена, които за първи път се представят пред горнооряховска публика. Наред с тях са изложени и произведенията на много утвърдени автори, разказа уредникът на Галерията д-р Деница Иванова – Александрова. В експозицията са включени творби на автори от Горна Оряховица, София, Варна, Бургас, Велико Търново, Долна Оряховица, Плевен, Червен бряг, Търговище, Стара Загора, Габрово, Севлиево, Павликени, Джулюница, Дебелец, Драганово, Равда. Разбира се най-голямо е горнооряховското участие. Много силно в изложбата са представени и преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, сред които е и уредникът на Галерията д-р Деница Иванова – Александрова.
Откривайки изложбата, д-р Александрова покани до себе си всички автори, дошли за събитието, а те никак не бяха малко. Благодаря ви, че сте тук, обърна се тя към тях. От името на всички нас, благодаря и на прекрасната ни публика, на всички, които уважихте нашата изложба, защото смисълът на изкуството е да се споделя, обърна се д-р Деница Александрова и към гостите в залата.
Приемете дълбокото ми уважение към вашето творчество. След всяка изложба си тръгвам все по-обогатена, обърна се към художниците заместник-кметът Петя Иванова, която уважи откриването на изложбата. След кратката официална част, зам. кметът покани творци и гости на разговор на чаша вино сред картините, вдъхновени от празника на божествената напитка и любовта.
Изложбата „Любов и вино“ ще остане подредена до началото на месец март. След това Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще посрещне международната пътуваща изложба, посветена на 20-та годишнина на конкурса „Екслибрис“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Експозицията е финансирана от Министерството на културата и в нея са включени творби от цял свят, включително и от Горна Оряховица.