Култура Община

100 минути нова българска анимация ще зарадват търновци

На 1 септември /неделя/ от 20,30 часа  великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на новите български късометражни анимационни филми.

Днешната българска анимация е  наследник на прочутата Българска анимационна школа. Началото на дейността ѝ е поставено в началото на 60-те, а в средата достига златните си времена с налагането на притчовата миниатюра с философски подтекст, играта с абсурда, фолклора и националния характер. Съвременните наследници на велики творци като Доньо Донев ще потопят зрителите в магията на анимацията с  над 10 заглавия за 100 незабравими минути.

Прожекциите, подходящи за малки и големи, ще бъдат на сцената до паметник „Асеневци“

Артистичните анимационни филми са създадени след 2012г. с изключение на „Сиво“, който излезе през 2005-а.

Антоанета Четрафилова ще покаже дебютния си авторски проект „Заради мама“ от 2013 година с продължителност 12 минути.

„Микрорайоните“ на Ивелина Иванова представят  градското пространство-от спирката, през панелените блокове, към жълтите контейнери, наобиколени от рижи кучета и човешките интеракции от различни гледни точки в рамките на четири минути. Анимацията е съдадена през 2017 година.

За 420 секунди са отредени на „Жар птица“. Артистичната импресия, вдъхновена от ритъма на музиката и свободата на танца, създаваща магически свят, където Любовта е водеща метафизична сила, превъзхождаща живота и смъртта, е дело на Велислава Господинова. Създадена е през 2017 и е представяна на различни фестивали у нас и в чужбина.

„Портали“ на Виктор Мъжлеков и Симеон Сокеров представят 9-минутно пътешествие през различни светове, показващи превъплъщенията  на душата. В последния свят се виждат елементи от предните. Привидно различни, „хилядите трансформации“ са всъщност едно цяло – личният опит на душата.

Събитието е част от „Лятно кино  Велико Търново“ и се осъществява с подкрепата на Общината. Организатор на прожекциите е Кинематограф в партньорство с Асоциацията на българските анимационни продуценти.  Входът за филмовата вечер е свободен.

Пълен списък на късометражните

анимационни филми 

 

„Заради мама“ 12мин / Антоанета Четрафилова / България / 2013

„Микрорайон“ 4мин / Ivelina Ivanova / България / 2017

„Жар Птица / Firebird“ 7мин / Velislava Gospodinova / България / 2017

„Малоумното дете“ 1мин / Dimitar Dimitrov / България / 2017

„20 ритника“ 6мин / Dimitar Dimitrov / България / 2017

„Щастие“ 6мин / Dimitar Dimitrov / България / 2018

„Flutter“ 10мин / Владимир Тодоров / България / 2016

„Сиво“ 8мин / Иван Русев / България / 2005

„Портали“ 9мин / В / България / 2013

„Сиво & Сиво“ 2мин / Борислав Ингилизов / България / 2012

„Имитатор“ 2мин / Дани Лазаров / България / 2012

„Кръвта / The Blood“ 6мин / Велислава Господинова / България / 2012