Икономика

100 милиона евро от Европа за преработватели на животински и земеделски продукти

Втори прием на заявления по подмярка 4.2 на Програмата за развитие на селските райони ще бъде отворена след 20 октомври. 100 милиона евро дава Европа за повишаване на конкурентоспособността на преработвателните предприятия, съобщи във Велико Търново Антон Аспарухов,  директор на дирекция „Развитие на селските райони” в Министерството на земеделието и храните. Градът беше домакин на националната кампания „Европейски пари за по-конкурентоспособен преработвателен сектор”, организирана от вестниците „24 часа” и „Български фермер” с подкрепата на обединени СИБАНК и ОББ и с партньорството на „Проактив консултинг”. Аспарухов обясни, че при подбора на проектите най-много бонус точки могат да получат предприятията, които преработват суровини от животински продукти, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури. По-голям шанс да спечелят финансиране имат фирмите с внедрени иновации и енергийна ефективност, с поне тригодишна история и с износ на международните пазари, разясни експертът. Осигуряването на заетост по негови думи също ще носи допълнителни точки.

Приемът на проекти ще продължи три месеца. Кандидатите ще имат възможност да подават документи електронно. Онлайн порталът на страницата на МЗХ се очаква да бъде качен до дни. Чрез него ще могат да се задават въпроси и да се получават отговорите на специалистите. Цялата кореспонденция ще бъде публична. Новото е, че всеки, получил финансиране, ще има срок от една година да докаже, че е започнал проекта, в противен случай подлежи на санкция, поясни Антон Аспарухов.

„Дори да вземем една минимална част от тези 100 милиона евро,  това ще е голям бонус за производителите в общината”, подчерта зам.-кметът проф. Георги Камарашев при откриването на дискусията.

На форума присъства  зам.-областният управител Ивета Кабакчиева.