Здравеопазване Община

100 души провериха безплатно кръвната си захар в „Клиника на открито” в парк „Марно поле”

100 души изследваха кръвната си захар в кабинета на открито в парк „Марно поле” във Велико Търново. Успоредно медици извършваха безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН в специализирания автомобил на Регионалната здравна инспекция. В така наречената „Клиника на открито” работиха още кабинет за изследване на дишането със спирометър, измерване на кръвното налягане и проверка на теглото и ръста, както и индекса на телесната маса.

Десетки желаещи по-млади и възрастни преминаха през пунктовете, за да проверят здравословните си показатели. „Това е втората за годината инициатива, организирана от РЗИ, Община Велико Търново и Медицински университет Варна – филиал Велико Търново. Интересът отново е много голям, което доказва необходимостта от такива форми за профилактика на диабета, хипертонията, белодробните болести и затлъстяването”, коментира д-р Светлана Моминска от РЗИ. В кампанията за пореден път се включиха и студенти от филиала във Велико Търново. Този път тя бе посветена на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Поредната „Клиника на открито” се реализира в рамките на Общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”.

Над 360 милиона души в цял свят страдат от диабет. Засегнатите у нас са около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет, сочи статистиката. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет. Основната разлика между тип 1 и тип 2, че вторият тип до много голяма степен се дължи на начина на живот, т.е. той е предотвратим!  Към основните рискови фактори спадат наднорменото тегло, фамилната обремененост, наличие на сърдечно съдови заболявания, но определящо значение за възникване и развитие на заболяването има начина на живот – хранене, физическа активност, стрес, психическо и физическо натоварване.

При болшинството от хората с диабет тип 2 липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.  Добрата новина е, че до голяма степен тези усложнения могат да се избегнат. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%!