Поминък

100-годишен ветеран от войната получи юбилеен медал на рождения си ден

Ветеранът от Втората световна война Симеон Кудинов от Стражица отбеляза 100-годишния си юбилей на 11 септември. Празникът на рожденика споделиха синът и дъщеря му, внуците, правнуците, близки и представители на държавната и местна власт.

По повод 100-годишния юбилей, със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, ветеранът бе награден с юбилеен медал “75 години от победата над фашизма” и почетна грамота, връчени от Ивета Кабакчиева, заместник-областен управител на Област Велико Търново.

С благодарност за достойния живот, отдаден в служба на отечеството, поздравителен адрес и плакет на Община Стражица от името на кмета на Общината връчи Савка Стоева, главен експерт в отдел „Култура“. Двата тома на книгата „Ехо от войната“, грамоти и поздравителни адреси столетникът получи и от Общинския и Централен съвет на съюза на ветераните от войните, връчени му от Гинка Рачкова и Георги Георгиев.

С респект към отличията, юбилярът целуна всяко едно от тях и благодари, че ветераните не са забравени. А вълнението от емоционалния момент не би могло да се опише с думи.

Освен Симеон Кудинов още трима участници във войната от областта навършват столетие през тази година. Най-възрастният от Златарица вече е на 101 г., а най-младият ветеран е на 97 г.