Култура

„10 години телевизия“ издаде великотърновският журналист Мирослав Дечев

„10 години телевизия” е дебютната книга на великотърновския журналист Мирослав Дечев. В нея са събрани 63 от най-интересните му интервюта, правени през годините с едни от най-успелите и популярни хора в България и чужбина в сферата на културата, спорта, науката и шоубизнеса. Не само великотърновски лица.

„Щастлив съм от тази книга. Тя е нещо като своеобразен юбилей за работата ми като репортер и водещ в местен телевизионен канал във Велико Търново. Аз съм направил 3000 – 4000 интервюта, но съм подбрал само 63. Сред тях са интервюта с едни от най-добрите футболисти на България – Красимир Балъков, който в момента е мениджър на „Етър” и Цанко Цветанов. Публикувани са и интервюта с изявени поп изпълнители от българската сцена – Силвия Кацарова, Джина Иванова. Гордост са ми всички интервюта. Най-вълнуващо бе с Явор Перфанов, млад автор, откритие на годината. Създател на първата ръкописна книга в нашия дигитален век. Всяко копие пише на ръка. Стойностен разговор, разглеждаше само социални теми, отношения между хората, родител – дете. Георги Михалков е друга моя гордост. Поставя свои спектакли – изключителен актьор и режисьор, участвал в „Откраднат живот”. Работил в Париж и Китай. Не мога да пропусна и Тоня Борисова, председател на сдружение „Сълзица за вас”. Дамата се е заела с нелеката задача да съхранява българския фолклор. Създава спектакли. Гостува ми лично в студиото на телевизията. Пазител на българските традиции. Също – поп фолк дивата Цеца Величкович. Тя участва на Скариада бг. Радвам се, че съм направил интервю с Ивел Йорданов, великотърновец, много успешен модел, Силвия Бахати, Мис племейт за 2012 година, също великотърновка. За много неща от живота говорихме с нея. Работата ни е такава, че не всеки иска да застане за интервю пред камерата, затова пак повтарям, гордост са ми всички интервюта. Други пък съм уреждал по две седмици, уточняваме дати, въпроси и прочие”, обобщава Миро.

Казва, че денят за него започва в 6.30 часа и приключва в 01,30 часа. И книгата е огромен труд, сътворена за половин година. Лично той е подбрал и смъквал от записите интервютата, сам си е редактор, помощ има от колегата си Захари Мишев.
„И всеки един разговор отново го преживяваш, отново се вълнуваш”, допълва Мирослав Дечев, който заедно с преподавателя от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Анчо Калоянов, е тазгодишния носител на наградата „Култура“ на Община Велико Търново.
В книгата са и интервюта със сценариста и писател Иво Сиромахов, спортиста Йордан Йовчев, певицата Катя Близнакова, певеца Краси Аврамов, политика Юлиана Дончева и др.

 

Кремена Крумова – Попова