Култура

1 500 деца от 90 училища идват в Търново за ромския фестивал ”Отворено сърце”

Близо 1500 деца, учители и родители от 90 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна се събират на 8 и 9 юни във В. Търново за петнадесетото издание на Детския ромски фестивал ”Отворено сърце”. Фестивалът е съвместна инициатива на Център „Амалипе“,  Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива.

Откриването на фестивала ще се състои на 8-ми юни от 13:00 ч. в парк „Марно поле“, а при лошо време – в Музикално – драматичен театър „К. Кисимов“. Веднага след това започва фестивалната програма с изпълнения на всяко от участващите училища. Пред очите на зрителите ще оживее пъстра феерия от ромски, български и други песни, танци, драматизации на приказки, възстановки на обичаи, ученически театър. Паралелно с това в парк „Марно поле” ще бъдат устроени ателиета, представящи традиционни ромски занаяти. Гостите ще могат да опитат традиционен рударски качамак, да отпият калдарашко кафе, да се консултират за бъдещето с Мадам Касандра – Гадателката и т.н.

В 18:00 ч. участниците във фестивала ще дефилират с пъстри носии и знамена по централната улица „Васил Левски”. Дефилето ще завърши пред сградата на Община В. Търново, като към него ще се присъединят и официалните гости и заедно ще извият хоро на толерантността.

В 19:00 ч. ще се състои премиерата на филма „Кремена“, с режисьор Мартин Динков. Място на събитието – Библиотечно-информационен център в V корпус на ВТУ.

Фестивалната програма ще продължи и през целия ден на 9 юни. Официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново  ще бъде на 09.06.2018 г. от 17:00 ч.

Специално за всички участници във Фестивала, община Велико Търново ще представи на 9 юни от 21,00 часа аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. При лошо време Фестивалът ще се проведе в МДТ „Константин Кисимов“