Образование

1 век празнува Старопрестолната гимназия по икономика

100-годишният си юбилей чества Старопрестолната гимназия по икономика днес. В препълнената зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” бе изпълнена празнична програма. Тя включваше поздравления от директора на училището Виолета Йосифова, от официалните лица, от бивши възпитаници на школото. Последва рецитал „Славен Търновград”, музикална изпълнения и пиеса с участието на ученици, режисирани от актьора Милен Иванов.

Сред официалните лица бяха временно изпълняващ кметът на Общината Снежана Данева – Иванова, началникът на РУО Розалия Личева, Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности” в местната администрация, настоящи директори на училища в града, бивши учители и възпитаници на гимназията.

Всички гости получиха значки с герба на училището по повод годишнината и малки подаръчета.

Народните представители от ПГ на ГЕРБ Станислав Стоянов и Станислава Стоянова бяха отличени по повод юбилея. Те получиха плакети и грамоти за особен принос за развитието на елитното училище, по време на тържеството за юбилея на гимназията, което се проведе днес в МДТ „Константин Кисимов”.

Депутатите поздравиха директора на СГИ Виолета Йосифова и колектива на гимназията от свое име и от името на евродепутата Ева Майдел. Да продължи успешното развитие на вековното училище, което през годините е дало стотици висококвалифицирани кадри в областта на икономиката и финансите, пожелаха Стоянова и Стоянов.

Великотърновските народни представители от ГЕРБ бяха категорични, че ще продължат да подкрепят гимназията в осъществяване на многото национални и международни проекти, за да расте нейният авторитет. Образованието ще остане водещ управленски приоритет за най-голямата партия, категорични бяха още двамата депутати.

Във фоайето на театъра бяха подредени изложби с най-голямо родословно дърво от възпитаници на училището „Фамилия Икономисти” и за клас с най-много другарски срещи на тема „Един неразделен клас”. Представени бяха и много архивни снимки, както и арт творби на учители. 19 октомври е обявен за Ден на отворените врати в гимназията, а на 30 октомври ще бъдат засадени 100 дръвчета в местността  Лакото край село Арбанаси. 300 ученици се обучават в Старопрестолната гимназия по икономика в разнообразни специалности. Скоро Министерството на образованието и науката са изплатили по проект сумата от 32 000 лева за интерактивни дъски и лаптопи.

По „Региони в растеж” пък предстои ремонт на училището и модернизиране на базата.

  

Историята на гимназията започва в далечната 1919 г. с молба от Търговско-промишленото дружество в Търново до министъра на търговията, промишлеността и труда тук да бъде създадено училище за търговия и кооперативно дело. Училището е открито на 19 октомври 1921 г. с водосвет в двора на църквата „Св. Никола”, където се провеждат първите занятия с 33 ученици и 7 ученички. През годините се въвеждат нови и нови специалности. През 1926-27 г. държавата поема изцяло издръжката на гимназията, строи се и нова сграда. Училището сменя няколко пъти своето име, но има една цел – да се утвърди като най-авторитетното първостепенно средище на икономическото образование с високоподготвени кадри. През годините развива богата извънкласна дейност, има множество награди. Хиляди възпитаници на гимназията са намерили своята реализация на пазара на труда в страната и по света, а учениците редовно са на челните места в национални и международни състезания.