Любопитно

Ясна е програмата на тазгодишната ТърновоКонф

Тази събота, в пространството на Хакерспейса, събитието ще стартира с едно „Въведение в GO”, което ще направи Иван Ванков. По най-простия начин той ще обясни какви са различните видове криптография, как да ги използваме (и как да не го правим, както и какво прави крипто-алгоритъма по-сигурен. След неговата лекция присъстващите ще имат достатъчно знания как да започнат да използват криптография в който и да е програмен език. Панелът започва в 11:00 ч.

Час по-късно Георги Караджов, който е Data Scientist в SiteGround Hosting и  се занимава упорито с разработване на диалогови системи за автоматизиране на клиентската поддръжка, ще представи Невролингвистичния подход за откриване на фишинг URL. Любопитна подробност около лектора е, че през свободното си време се занимава с автоматично разпознаване на фалшиви новини и проверка на публично тиражирани факти.

След обедната почивка, от 14:00 ч. Network Service Mesh in a Nutshell ще представи Радослав Димитров. За себе си той признава, че през последните години се занимава с различни проекти с отворен код и като част от Open Source Technology Centre of VMware, имал е шанс да работи и допринесе за нови технологии, свързани с облачните услуги – Kubernetes, Istio and Network Service Mesh. Ангел Щилянов, който е Linux Kernel разработчик ще говори за Kpatch и livepatching в Linux Kernel, а основите на Умните домове ще положи Мирослав Петров. За себе си той споделя: Като бях малък, любимите ми играчки бяха комплект радиостанции и количките ми с дистанционно управление. Намирах безжичното предаване на данни за нещо като магия. На 20г. възраст започнах първият си бизнес в тази област – изграждане на базови станции за мобилните оператори. 3 години по-късно разбрах за технологията LoRaWAN, която привлече изключително много вниманието ми и така започнах да се занимавам с изграждане на системи за умен дом, сградна автоматизация и интелигентно земеделие. В проектите си използвам различни технологии като: Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, BLE и LoRaWAN.

По-малко от два дни остават до началото на конференцията, записване се извършва на страницата на събитието.