Денят Община

Янтра се е повишила в кв. „Асенов“, Белица спада

С около метър р. Янтра е под критичното си ниво към 6,45ч. тази сутрин. Водата се е повишила драстично тази нощ заради приливни вълни от балканските й притоци.

Още в 3ч. сутринта кметът Даниел Панов е свикал група за реакции при бедствия и аварии, а служители на общината, полицията и пожарната, включително и на Гражданска защита са по критичните точки. В момента кметът Панов е кв. „Асенов“ заедно с част от оперативната група.
Чрез телеметричната система на Община Велико Търново и по информация от хората по места, нивата на р. Янтра, р. Белица и др. се следят на всеки 15 минути.

С около 90 сантиметра е спаднало нивото на р. Белица в Дебелец и Килифарево през последния половин час. Янтра също се понижава с около 10 см. в с. Пушево. Все още пикът на водното ниво е във Велико Търново, единство в края на улица „Крайбрежна“ реката е излязла леко от коритото си. Няма залети къщи, нито други улици.

Кметът Даниел Панов продължава да обхожда различни локации във Велико Търново и общината. Служители на общината, полицията, пожарната и Гражданска защита са по критичните места, включително и директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, директорът на РД „ПБЗН“ и комисар Красимир Кръстев.