Любопитно

Якоб ван Бейлен – холандецът, който избра да живее във Велико Търново

„Тук е моят живот и се чувствам добре”, сподели за Общинското радио холандецът Якоб ван Бейлен. Според него изборът му да живее в България се явява като компенсация на решението на много българи да напуснат страната ни.

Якоб идва за пръв път в България преди 50 години. Тогава е студент и пътува на автостоп до Истанбул, но страната ни го привлича с красивата природа и топлите хора, и така и не стига до крайната цел на пътуването си. Якоб започва да посещава страната ни редовно, а преди 10 години си купува къща на морето. След това живее няколко години в Котел, а от три години е във Велико Търново.

Къщата му се намира до тази на Петко Славейков, когото Якоб смята за свой приятел и учител. Старата столица го привлича с природата, благоприятното географско разположение, както и със съчетанието на модерния живот и традициите. Обича да ходи по екопътеките в региона –  до Преображенския манастир, до Момина крепост и други. Якоб е силно очарован и от фолклора ни. Откакто е в България неуморно се занимава с организацията на концерти, дори нарича себе си „фолклорист” (въпреки че е завършил авиационна електроника). Работи с различни хореографи от старата столица и от цялата страна. За десет години е организирал над 40 концерта на чужди групи и изпълнители, които изучават българския фолклор. Последният такъв концерт бе на френския женски хор „Месечинка”, който дори участва на фолклорния фестивал в село Царевец. Интересува се и от политика – преди две години е бил кандидат за общински съветник във Велико Търново.

 

Целия разказ на Якоб чуйте в прикачения файл:


Снимки: Якоб ван Бейлен