Поминък

Яжте тиква за здраве

Хелоуин отмина, а тикви на пазара във Велико Търново премного. И в България също, поне така показва статистиката, че сме най-големите производители на жълтия плодов зеленчук в Европа.  И не само. Така е, такъв е сезонът. Сезонът на тиквите. А и колко сладки изкушения могат да се приготвят с него.

„Производството на тикви е единственият ни източник на доход през този сезон. Те са хубави, добре отгледани, узрели. Който клиент е дошъл да си купи от мен, винаги се връща отново. Селекционирала съм ядливите – цигулка и кестенка. В последните две години имаме и хубави испански и израелски сортове”, разказва 76-годишната Радка Иванова, агроном и земеделски производител, от 17 години с щанд на пазара във Велико Търново.

Според нея доста време й трябва да узрее на хубавата тиква – от април до октомври. С по малко обработка на терен и малко поливане.  От тиквите  стигаме и до хората. „За разлика от тиквите, хората узряват трудно, някой си отиват от този свят така и неузрели”, казва с тъга баба Радка. Но се усмихва и казва, че такъв е животът, шарен. Определено пък за тиквите-управници не й се говори, а и да й се говори е много, много дълга тема за разговор.

Доволна е тази година от реколтата. Близо 4 тона от 1,5 декара насети с тикви. Тъжно й е само, че някога сме били земеделска страна, произвеждали сме много продукция, но всичко се е унищожило с годините.

И за да завършим разговора си оптимистично набляга на съветитe: „Яжте тикви за здраве. Много са полезни.“

 

Кремена Крумова – Попова