Икономика

Ядем по-скъп хляб, но покачването е основателно

От няколко дни великотърновци ядат по-скъп хляб и закуски. Съответно с 10 стотинки се е повишила цената на насъщния, а закуските с 15-20 стотинки. Причините за покачването на едни от най-търсените продукти у нас са много.

„Факт е, че пандемията се отрази на всеки бизнес и всяко човешко същество. В рамките на локдауна и пълното затваряне на държавата тези, които не спряхме работа сме ние, хлебарите, с ограничени възможности за реализация на продукцията си. Защото когато животът спре, семействата сами изработват сладкишите и хлебните си изделия у дома. Българските хлебари за изтеклата година отговориха на търсенето във всяка една точка на България, независимо от обстоятелствата. Беше трудна за нас година”, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

Според нея, 10-те стотинки повишение не е никак много за бюджета на едно домакинство. И дава пример с 4-членно семейство. В рамките на два дни, при консумация на хляб от 600-700 грама, то плаща само 5 стотинки повече на ден. При това че, много по-голямо е увеличението на останалите храни в потребителската кошница.

„Основната за нас суровина – брашното се покачи. Факт и покачване на транспорта, новите цени за винетните стикери и тол таксите. Освен това са повишени и мерките за здравословна и хигиенна сигурност в предприятията. Това също се отразява на себестойността на хляба. Важна компонента за нас в ценообразуването е и цената за човешки труд, който при нас е денонощен. И още – енергийните разходи, цената на газа, голямо е повишението и на местни данъци и такси. Пазарът отговаря на обективните изисквания за ценообразуване и колегите са абсолютно прави да актуализират своята доставна цена. Оттук нататък са търговците, които с 40-50%  оскъпяват доставната цена. И върху този общ куп от доставна цена и търговска надценка, държавата взема 20% ДДС от потребителя за всеки купен хляб“, обобщава състоянието на бранша Мариана Кукушева.

Кремена Крумова – Попова